Sari la conținut

Alege carnea FĂRĂ acest ingredient! Mihaela Bilic: E o capcană pentru cei care vor să evite zahărul și glutenul

Alege carnea, FĂRĂ acest ingredient! Mihaela Bilic: E o capcană pentru cei care vor să evite zahărul și glutenul.
Nu trebuie să ne ferim de consumul de carne, dar ar fi ideal să alegem varianta netocată. Celebrul nutriționist Mihaele Bilic spune că „tot ce este tocat, mărunțit și transformat într-o pastă poate ascunde ingrediente nedorite”.
Mai mult de atât, carnea trebuie consumată fără sosuri, deși sunt gustoase, mai spune Bilic. Într-o postare pe pagina de Facebook, nutriționistul explică pe larg ce se ascunde dincolo de gustul delicios și ce conține cu adevărat sosurile pe care le consumăm în diverse preparate.

Alege carnea FĂRĂ acest ingredient!

„Când vine vorba de carne, alegeți varianta NEtocată. Festival la mal de mare cu muzică și mâncare. Ce variantă poți să alegi? Burgers, șaorma sau pizza, adică pâine cu carne și legume…nimic rău până aici. Și ca o iubitoare de porc ce sunt, m-am oprit la sandvișul “pulled pork”. După capul meu asta însemna carne de porc gătită îndelungat, curățită de pe oase și apoi mărunțită. Un singur element n-am luat în calcul și el face toată diferența: sosul.
Urmărind cum este pregătită carnea pentru umplutură, am fost uimită să văd că în ea să pun nu doar condimente, ci și un sos brun, cu siguranță delicios. Dacă până acum la shaorma și Burger știam să cer varianta fără sos, la porcul mărunțit nu m-am gândit că e cazul.
Care e beleaua cu sosurile? În primul rând conțin grăsime și mult zahăr, care dublează numărul de calorii din carne. Apoi sunt pline de E-uri, potențiatori de gust, emulgatori și stabilizatori-majoritatea sosurilor vin la bidon, nu mai face nimeni maioneză și sos de usturoi din ingrediente banale, totul e semipreparat.

Mihaela Bilic: E o capcană pentru cei care vor să evite zahărul și glutenul

Unde e problema? În primul rând la nivel de percepție: tu crezi că ai mâncat o bucată de carne, când de fapt e vorba de un amestec de proteine, glucide și grăsimi deloc echilibrat. Sosul e o capcană pentru cei care vor să țină dietă proteică, dieta Keto sau vor să evite zahărul și glutenul. În sos ai zahăr și amidon modificat, plus o serie de grăsimi vegetale mai puțin sănătoase.
Și gustul îți este păcălit, carnea va fi delicioasă din cauza aromelor artificiale plus sare din belșug. Iar cei mai păcătoși sunt emulgatorii care mențin consistența onctuoasă și care e demonstrat că afectează permeabilitatea intestinului și produc inflamație.
Când vine vorba de carne, tot ce este tocat, mărunțit și transformat într-o pastă poate ascunde ingrediente nedorite. De la mezeluri la preparate de bază, alegeți varianta care încă păstrează forma naturală a cărnii, așa cum provine ea de la animal.
Mai bine pastramă și mușchi afumat decât salam și parizer, mai bine friptură sau frigărui decât chiftea, semipreparate pane sau șaorma. Tot ce este tocat înseamnă un adaos mare de grăsime, care are rolul să lege compoziția, dar și amidon și zahăr care dau consistență și gust. Carnea este un aliment nobil, merită efortul să o mestecați chiar voi, nu să o luați mărunțită de alții”, a scris Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.