Sari la conținut

Alergia la ambrozie: simptome și tratament. Medic pneumolog: Expunerea prelungită și în timp, poate conduce la apariția Astmului Bronșic Alergic

ambrozie
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alergie la ambrozie

Alergia la ambrozie: simptome și tratament. Medic pneumolog: Expunerea prelungită și în timp, poate conduce la apariția Astmului Bronșic Alergic.

Medicul Sorin Bivolaru, pneumolog la Spitalul Militar din Galaţi, prezintă pe pagina sa de Facebook cele mai frecvente simptome ale alergiei la ambrozie, o plantă care dă „bătăi de cap” multora dintre noi.

Alergia la ambrozie: simptome

Când vine vorba de simptome, printre cele mai frecvente și supărătoare se numără:

  • Ochii iritați și pruriginoși
  • Nas înfundat
  • Secreții nazale apoase și crescute cantitativ
  • Senzație de mâncărime în gât
  • Strănut
  • Tuse în chinte susținute
  • Dificultăți de respirație – la pacienții cu astm bronșic
  • Respirație șuierătoare – la pacienții cu astm bronșic
  • Șoc anafilactic – reacție alergică foarte severă, apărând la pacientul care este expus la o cantitate foarte mare de polen sau un timp îndelungat, acest fiind o URGENȚĂ medicală.

Aproximativ 5% din populație are simptome de tip alergic la contactul cu polenul de Ambrozie. Din fericire, majoritatea au simptome ușoare de tip rino-conjunctival.

Medic pneumolog: Expunerea prelungită și în timp, poate conduce la apariția Astmului Bronșic Alergic

„Ce e important de știut este că, expunerea prelungită și în timp, pe lângă agravarea simptomelor poate conduce la apariția Astmului Bronșic Alergic.

Când vine vorba de diagnostic, în funcție de simptomatologia pacientului, medicul alergolog, pneumolog sau OrL-ist pot fi abordați pentru a conduce ”ostilitățile” investigaționale și medicamentoase”, a explicat dr. Sorin Bivolaru.

Din punct de vedere al conduitei de urmat, regulile sunt simple:

  • A se evita pe cât posibil zonele cu foarte multe plante de Ambrozie
  • A se evita pe cât posibil automedicația – până la întâlnirea cu medicul, pacientul poate lua la domiciliu medicație din clasa antihitaminicelor
  • Obligatoriu examen medical

Medicul alergolog are la îndemână mai multe abordări pentru pacienții cu alergie la Ambrozie, evident, acestea vor fi recomandate după efectuare anumitor teste de specialitate.

Printre soluțiile propuse de medicii alergologic se numără și imunoterapia alergen – specifică cu administrare sublinguală sau subcutanată, fiind de altfel și singura terapie care poate modifica cursul și evoluția bolii, prin interferarea cu mecanismele care duc la dezvoltarea alergiei.

Această terapie se adresează atât copiilor, cât și adulților și are scopul:

1. de a reduce intensitatea și frecvența simptomelor

2. de a reduce riscul de progresie către astm bronșic alergic

3. scade riscul de a dezvolta alergii încrucișate

4. reduce semnificativ consumul de medicamente antialergice

Alergia la ambrozie: tratament

Dacă ești deja diagnosticat cu alergie la Ambrozie, iată ce trebuie să faci:

1. stai de vorbă cu medicul tău alergolog pentru a stabili strategia ”la început de sezon”

2. Evită pe cât posibil zonele în care crește Ambrozia

3. Ai fi uimit, dar intri în contact cu o cantitate mult mai mică de polen dacă porți corect mască de protecție

4. Când ești acasă, evită să ții gemurile foarte mult deschise

5. Igienizează și utilizează filtre pentru aparatul de aer condiționat

6. Schimbă-te imediat de hainele cu care ai umblat în afara casei – polenul poate fi adus în casă prin intermediul hainelor

7. Fă un duș scurt imediat ce ajungi acasă

8. Dacă ai animal de companie fă-i o baie scurtă – poate aduce în casă polenul de afară

Unde crește Ambrozia?

Începând cu terenurile agricole lăsate nemuncite, de-a lungul căilor ferate, drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, în zona lacurilor, pădurilor, prin parcuri, etc. În România, cam peste tot.

Cantitatea de polen eliberat de fiecare plantă de este foarte mare, iar pentru inducerea unor reacții de tip alergic, e nevoie de o cantitate foarte mică.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel