Sari la conținut

Alertă în piețele din România. Legumele bio de Buzău, stropite chimic: Depășesc de opt ori cantitatea permisă

Alertă în piețele din România. Legumele bio de Buzău, stropitechimic: Depășesc de opt ori cantitatea permisă

Pesticidele cu care se stropesc legumele sunt extrem de periculoase atunci când nu sunt folosite corespunzător, în special atunci când sunt folosite produse neautorizate.

Potrivit ultimelor informații, legumele BIO de Buzău sunt stropite cu amestecuri chimice. Specialiștii spun că substanțele toxice depășește de opt ori cantitatea permisă.

Potrivit ultimelor cercetări efectuate de  polițiști, au fost pus în vânzare substanţe toxice folosite în scopul coacerii forţate a legumelor din solarii şi legume stropite cu amestecuri chimice, de până la 8 ori mai concentrate faţă de limita admisă, produsele ajungând în depozite en-gros care aveau contracte cu mai multe hypermarketuri, au precizat, pentru Agerpres, surse aproapiate anchetei. În acest context, trei bărbaţi sunt cercetaţi de poliţiştii buzoieni.

„Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România.

Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat”, a transmis IPJ Buzău.

Agricultorii din Glodeanu foloseau cu până la opt ori mai multă substanță pentru forțarea coacerii legumelor

Doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, au intensificat saturaţia soluţiei cu până la 8 ori mai mult pentru a coacerea legumelor în timp mai scurt pentru comercializarea în perioada mai ridicat.

Apoi roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în en-grosuri aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.

„În baza mandatelor de aducere, persoanele bănuite, un bărbat, din Ilfov şi doi bărbaţi din Buzău, cu vârste cuprinse între 21 şi 52 de ani, au fost conduse la sediul IPJ Buzău pentru continuarea cercetărilor. În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, fapte prevăzute şi pedepsite de O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal”, au mai informat reprezentanţii IPJ Buzău.

La ce trebuie să fie atenți cumpărătorii?

Costel Vînătoru, cercetător în legumicultura și inginer agronom spune că trebuie să fim atenți de unde cumpără.

De exemplu, potrivit acestuia, se recomandă tăierea unei tomate. Dacă în interior nu se găsesc semințe, aceasta a fost maturată forțat, adică nu este o creație autentică românească.

Unsplash

„Trebuie să fim atenți de unde cumpărăm. Cea mai bună cale ar fi analiza de laborator. Să avem laboratoare specializate și tot ce se comercializează să fie analizat.

Trebuie să cunoaștem foarte bine trasabilitatea producției. Să știm cine a fost producătorul, ce tehnologie de cultură a abordat. Sau ce tratamente au fost aplicate, ce doze. Să cunoaștem soiul, hibridul.

Dacă ne referim la tomate, noi nu avem nicio creație în România, nici hibridă nici soi, care să nu prezinte semințe. Deci un indiciu clar: dacă tăiem o tomată și nu descoperim în interiorul ei sămânță, putem să credem că a fost măturat forțat sau vorbim de un hibrid importat. Dar nu vorbim de o creație pur autentică românească”, a mai adăugat el.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel