Sari la conținut

Alertă majoră NASA! Pământul urmează să fie lovit vineri de o furtună solară neaștptat de puternică

Sursă foto: space.com
Exploziile solare vor avea drept consecință o furtună geomagnetică de categoria G4

Erupția solară are o temperatură de aproximativ 36 000 de grade Fahrenheit și a determinat Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) să emită luni o alertă prin care avertizează asupra posibilelor perturbări ale sistemelor radio de pe Pământ.

Penele de curent radio ar putea paraliza din nou sistemele globale în această săptămână, deoarece NASA prezice o erupție de plasmă întunecată de la soare.

Erupția solară este estimată de aproximativ 36 000 de grade Fahrenheit și a determinat Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) să emită luni o alertă care avertizează cu privire la posibilele perturbări cauzate sistemelor radio de pe Pământ, inclusiv comunicațiile aviatice și operațiunile prin satelit.

Se așteaptă ca aceasta să provoace cele mai multe perturbări vineri, la doar câteva zile după ce o întrerupere globală a sistemelor informatice cauzată de o întrerupere Crowdstrike a provocat haos în aeroporturile din întreaga lume. NOAA a declarat că pot apărea fluctuații slabe ale rețelei electrice și a adăugat ca Aurora poate fi vizibilă la latitudini înalte, cum ar fi Canada și Alaska.

Cea mai mare erupție solară de până acum

În decembrie, un telescop NASA a surprins cea mai mare erupție solară din ultimii ani, care a întrerupt temporar comunicațiile radio pe Pământ.

Erupția uriașă împreună cu o explozie radio masivă, a provocat două ore de interferențe radio în unele părți ale SUA și în alte părțiale lumii. Oamenii de știință de la National Oceanic and Atmospheric Administration au declarat că a fost cea mai mare erupție din 2017, iar explozia radio a fost extinsă, afectând chiar și frecvențele înalte.

Combinația a dus la unul dintre cele mai mari evenimente radio solare înregistrate vreodată, a declarat vineri Shawn Dahl de la Centrul de predicție a vremii spațiale al NOAA, potrivit The Mirror.

Mai mulți piloți au raportat întreruperi ale comunicațiilor, impactul fiind resimțit în întreaga țară, potrivit centrului de prognoză a vremii spațiale.

Oamenii de știință monitorizează acum această regiune de pete solare și o analizează pentru o posibilă explozie de plasmă din soare, cunoscută și sub numele de ejecție de masă coronală, care ar putea fi îndreptată spre Pământ.

Acest lucru ar putea duce la o furtună geomagnetică, a spus Dahl, care, la rândul său, ar putea perturba semnalele radio de înaltă frecvență la latitudini mai mari și ar putea declanșa aurore boreale, sau aurore, în zilele următoare.

Sursă foto: Earth

Ce sunt erupțiile solare?

Erupțiile solare sunt erupții mari de radiații electromagnetice provenite de la Soare, care durează de la câteva minute la câteva ore.

Explozia bruscă de energie electromagnetică se deplasează cu viteza luminii, prin urmare orice efect asupra părții luminate de soare a atmosferei exterioare expuse a Pământului are loc în același timp în care este observat evenimentul.

Nivelul crescut de radiații X și ultraviolete extreme (EUV) duce la ionizarea straturilor inferioare ale ionosferei de pe partea Pământului luminată de soare.

Erupțiile solare au loc, de obicei, în regiuni active, care sunt zone de pe Soare marcate de prezența unor câmpuri magnetice puternice; de obicei sunt asociate cu grupuri de pete solare. Pe măsură ce aceste câmpuri magnetice evoluează, ele pot ajunge la un punct de instabilitate și pot elibera energie într-o varietate de forme. Acestea includ radiații electromagnetice, care sunt observate sub formă de erupții solare.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel