Sari la conținut

O furtună solară URIAȘĂ se îndreaptă spre Pământ. Este a doua cea mai puternică explozie din actualul cliclu solar

furtună magnetică
Sursă foto: Shutterstock
O nouă furtună magnetică se apropie de Pămânr

Veți vedea aurora boreală în acest weekend? Luminile Nordului ar putea fi văzute  sâmbătă și duminică  după cea mai puternică erupție solară din ciclul solar actual.

O erupție solară de categoria X9 – o explozie puternică de energie – a fost produsă de pata solară AR3842 pe 3 octombrie, potrivit SpaceWeather.com. Doar cele mai intense erupții sunt clasificate în clasa X. Câteva ore mai târziu, soarele a declanșat o erupție solară mai mică, clasificată drept M6,7. Pe 1 octombrie, o erupție X7.1 a fost observată de NASA.

Activitatea solară este în prezent la maximul ultimilor 23 de ani. Soarele se apropie de „maximul solar” în acest an sau anul viitor, cele mai recente previziuni ale SWPC afirmând că acesta va avea loc între august 2024 și ianuarie 2025. Furtuna geomagnetică extremă G5 din 10 mai a fost cea mai severă din ultimele două decenii.

Sursă foto: space.com

Când să vedeți aurora boreală în acest weekend

În urma acestei ultime erupții solare, o ejecție de masă coronală – un nor de particule încărcate – a fost aruncată în direcția Pământului. Aceasta a fost a doua EMC în aceeași zi, ceea ce înseamnă că acum se apropie o EMC cu halou.

Meteorologii spațiali prognozează condiții favorabile de furtună geomagnetică în următoarele nopți, cu o furtună geomagnetică G3 (puternică) prognozată pentru  5 și 6 octombrie.

Ce cauzează aurora boreală?

sursa foto: Facebook/Vlad Ilas

Vântul solar este un flux de particule încărcate de la Soare care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, ceea ce cauzează aurora boreală. Pe măsură ce particulele încărcate lovesc câmpul magnetic al Pământului, ele accelerează de-a lungul liniilor câmpului magnetic la polii de nord și de sud, creând ovale de verde și roșu.

Aurorele se văd de obicei în regiunile polare, la latitudini de aproximativ 70 de grade nord și sud, dar în condiții geomagnetice extreme – de obicei atunci când CME-urile ajung pe Pământ una după alta sau în tandem – ovalul auroral se poate umfla, putând fi văzut până la 40 de grade nord și sud.

Oamenii de știință cred că furtunile geomagnetice frecvente și puternice vor continua până în 2026.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel