Sari la conținut

FENOMEN rar care loveşte România, cum nu s-a mai văzut de 20 de ani (FOTO)

aurora boreala
sursa foto: Facebook/Vlad Ilas
O furtună solară lovește Pămânul

Din cuprinsul articolului

Un fenomen extrem de rar, care nu s-a mai văzut pe cer de 20 de ani, a fost vizibil și din România din zone precum Iași, Buzău, Harghita, Bihor, Maramureș, Cluj și altele.

Furtuna geomagnetică ce a adus Aurora Boreală în România este departe de a se încheia. Potrivit meteorologilor spațiali, aceasta ar urma să continue şi duminică, pe fondul unor noi eliberări de masă coronală de pe Soare.

Aceste noi emisii, care sunt fluxuri masive de particule încărcate magnetic eliberate din coroana solară, vor intensifica și prelungi fenomenele luminoase spectaculoase în cerul nocturn. Acest lucru oferă oportunitatea rară pentru observatorii din latitudinile mai joase să continue să admire acest spectacol natural fascinant.

Aceste lumini sunt de obicei vizibile în regiunile polare, dar condițiile excepționale din ultimele zile au permis vizualizarea lor și mai spre sud, inclusiv în România.

sursa foto: Facebook/ Apele Române

Ce este o furtună geomagnetică

furtună geomagnetică este un fenomen care are loc atunci când particulele încărcate electric din vânturile solare interacționează cu câmpul magnetic al Pământului. Aceste particule sunt emise de Soare în timpul exploziilor solare și erupțiilor solare.

Atunci când aceste particule ajung în atmosfera Pământului, ele provoacă reacții în ionosferă și magnetosferă, determinând, uneori, fenomene precum aurora boreală sau australă și perturbări ale comunicațiilor și rețelelor electrice.

Furtunile geomagnetice pot varia în intensitate și pot fi clasificate în diferite categorii, de la niveluri scăzute până la niveluri severe, în funcție de gradul de perturbare pe care îl produc în magnetosfera Pământului.

Există mai multe scheme de clasificare, dar una dintre cele mai folosite este Scala de Furtuni Geomagnetice (SGF), elaborată de NOAA (Administrația Națională Oceanică și Atmosferică) și Biroul de Meteorologie Spațială din Statele Unite.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel