marți, august 3, 2021

Alertă medicală! Pe lângă plămâni, COVID-19 poate afecta inima.

Conform unui studiu publicat în JAMA Cardiology, preluat de farmaciata.ro, virusul SARS-CoV-2 produce daune și inimii, nu doar plămânilor. Persoanele

cu afecțiuni cardiovasculare pot dezvolta complicații severe în urma infectării cu acest virus.

Faptul că COVID-19 produce insuficienții respiratorii severe este deja cunoscut în lumea medicală. Recent s-a aflat, însă, că persoanele cu boli cardiace pot suferi complicații. Cocluzia este îngrijorătoare ținând cont de faptul că, în România, principala cauză de mortalitate este cea a afecțiunilor cardiovasculare.

Infecţiile virale pot cauza sindroame coronariene acute, aritmii, dezvoltarea sau exacerbarea insuficienţei cardiace

Afectarea muşchiului inimii poate apărea, în general, în cazul

oricărui pacient, cu sau fără boli de inimă. Cu toate acestea, riscul este mai crescut în cazul celor care au deja probleme cardiovasculare, spun specialiştii.

De altfel, într-un buletin clinic al Colegiului American de Cardiologie se arată că rata de deces în cazul pacienţilor cu COVID-19, dar şi cu boli cardiovasculare, este de 10,5%, peste media normală, în cazul deceselor cauzate de coronavirus.

Cele mai expuse sunt persoanele peste 65 de ani, cu afecţiuni coronariene sau hipertensiune. Acestea au un risc mai mare de a contracta coronavirusul. Pe lângă asta, pot avea simptome mult mai severe

ale bolii. Revenind la studiul actual, cercetătorii au analizat şi date din trecut referitoare la epidemii de coronavirus şi gripă. Concluziile au relevat faptul că infecţiile virale pot cauza sindroame coronariene acute, aritmii, dezvoltarea sau exacerbarea insuficienţei cardiace.

„Chiar şi în absenţa unor boli cardiace anterioare, este probabil ca muşchii inimii să fie afectaţi de coronavirus. Este rezonabil să ne aşteptăm ca diverse complicaţii cardiovasculare semnificative legate de COVID-19 să apară în cazul pacienţilor simptomatici, ca urmare a răspunsului inflamator ridicat, asociat

cu această boală”, a declarat dr. Mohammad Madjid, McGovern Medical School, SUA, coordonatorul studiului.

Astfel, persoanele cardiace ar trebui să acorde o atenție și mai mare sănătății lor și să respecte cu sfințenie măsurile de protecție anti-covid.

 

Ultimele stiri

Parteneri