Sari la conținut

Alertă METEO. 26 de județe intră sub cod GALBEN de furtuni violente

meteo
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Vremea pe luna iulie

Este cod galben de furtuni violente, vijelii și grindină pentru 26 de județe din țară, inclusiv în Capitală. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică severă pentru 24 de județe și București, valabilă pentru vineri până la ora 23:00.

Potrivit specialiștilor meteorologi, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, estul și sud-estul Transilvaniei și izolat la munte și pe alocuri local în zona montană sunt prognozate precipitații însemnate cantitativ, descărcări electrice, averse, vijelii, rafale de scurtă durată, intensificări de vânt, vijelii (rafale de 55-70 km/h) și grindină.

Cod galben de furtuni violente, grindină și vijelii în 26 de județe din țară, inclusiv în Capitală

Cantitățile de precipitații vor fi de 25 – 30 l/mp, iar pe arii restrânse de mai mult de 50 l/mp.

Atenționarea vizează județele: Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Buzău, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Ilfov, Ialomița, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și municipiul București.

Și în restul țării, pe arii restrânse se poate produce instabilitate atmosferică, scrie Newsweek.

Astfel, în sudul Banatului și în sud-vestul Olteniei, începând cu a doua parte a zilei, viteza vântului va avea intensificări până la 55 km/h.

Prognoză transmisă de meteoradar.ro

De săptămâna viitoare, vremea se va încălzi și mai mult. Un nou val de aer cald se va întinde deasupra Europei centrale și de est. Valorile termice vor urca din nou, cu o maximă foarte posibil spre sfârșitul săptămânii viitoare.

Deși nu este încă limpede până unde va urca mercurul în termometre, nivelul umidității va fi mare, astfel încât se pare că disconfortul termic va fi ridicat. Se pare, de asemenea, că va crește din nou șansa de apariție a furtunilor pe durata săptămânii viitoare.

Deci, ne așteaptă cu certitudine un weekend canicular, fie că vor fi 33 de grade sau mai mult. Specialiștii nu se înțeleg în această privință, dar vor fi cu siguranță valori termice ridicate.

Ploile torențiale, vijeliile și grindina au produs pagube importante

Ploile torențiale, vijeliile și grindina au produs pagube importante aseară, în mai multe județe din sudul și vestul țării, care au fost avertizate cu cod roșu și portocaliu de intemperii.

O alertă de vreme severă imediată a fost emisă și pentru București și Ilfov. În județul Dolj, mai multe drumuri naționale au fost blocate de copacii rupți de vânt.

La Craiova au fost evacuate parcurile, iar pasajele au fost închise. Furtuna a inundat mai multe străzi și a fost oprită circulația tramvaielor. Un cod roșu de vreme severă a fost și în județul Mehedinți, de unde transmite corespondentul RRA, Mihai Bădescu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel