Sari la conținut

Alexandru Rafila a furnizat detalii referitoare la vaccinurile Pfizer contractate de România

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alexandru Rafila a furnizat detalii referitoare la vaccinurile Pfizer contractate de România. Potrivit ministrului, țara noastră se pregătește să primească un total de 27 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID .

Ministrul a făcut aceste declarații în cadrul unei întâlniri la Brașov, unde a discutat despre achizițiile de vaccinuri anti-COVID efectuate pe parcursul pandemiei. Conform informațiilor furnizate de Rafila, există perspective favorabile pentru a ajunge la un acord cu unul dintre producătorii de vaccinuri, în vederea încheierii unui acord amiabil.

Cu toate acestea, rămân în desfășurare eforturile de găsire a unei soluții în ceea ce privește contractul cu Pfizer, deoarece „ar trebui să mai achiziționăm 27 de milioane de doze”.

Schimbările în finanțarea programului de vaccinare anti-gripală

Alexandru Rafila a explicat și schimbările în finanțarea programului de vaccinare anti-gripală, precizând că acesta este acum integral compensat pentru pacienții cu boli cronice, iar pentru alte categorii de persoane este compensat parțial.

Aceasta reprezintă o modificare semnificativă, deoarece permite celor care doresc să se vaccineze împotriva gripei să obțină vaccinul din farmacii și să îl administreze prin intermediul medicului de familie sau, în anumite situații, chiar la farmacie.

Alexandru Rafila a furnizat detalii referitoare la vaccinurile anti-COVID

În ceea ce privește vaccinurile anti-COVID, ministrul Sănătății a adăugat că România a încetat să mai achiziționeze noi doze.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

Rafila a explicat că au mai fost procurate doar 3 milioane de doze anul trecut, întrucât era necesar să se asigure și vaccinul pediatric pentru a satisface cererile publicului.

Cu toate acestea, el a subliniat că mai sunt de achiziționat în total 27 de milioane de doze conform contractului existent cu Pfizer, dar acestea nu au fost încă cumpărate, iar niciun document nu a fost semnat cu Comisia sau cu producătorul.

Ministrul a menționat că au avut loc discuții ample cu producătorul pentru a găsi o soluție la această problemă. Conform spuselor sale, este necesar să se identifice o soluție care să fie conformă cu aspectele juridice.

El a subliniat că nu este rezonabil să se achiziționeze milioane de doze de vaccin pe care nu le vom utiliza, și de aceea este important să se găsească o soluție care să respecte toate cerințele legale.

Ministrul a reamintit că aceste cantități mari de vaccinuri au fost solicitate de către România în prima parte a anului 2021, într-o decizie luată printr-un memorandum semnat de premierul Cîțu, cu recomandarea miniștrilor Sănătății de la acea vreme, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

În final, Alexandru Rafila a subliniat că România va reuși să ajungă la o înțelegere cu  producătorul, iar autoritățile române doresc să încheie acest proces într-un mod amiabil. Potrivit ministrului, acest obiectiv va fi realizat în viitorul apropiat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel