Sari la conținut

Alexandru Rafila a anunțat noile măsuri restricive. Ce ne așteaptă pe toți din septembrie. „Acesta este elementul esențial pentru ținerea sub control a pandemiei”

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Alexandru Rafila anunță noile măsuri restricive. Ce ne așteaptă pe toți din septembrie. „Elementul esențial pentru ținerea sub control a pandemiei”

Luni, 1 august, Alexandru Rafila, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 5.202 cazuri de COVID, precizând că trendul ascendent se menține, însă creșterea „a încetinit” în ultima săptămână.

„Avem o creștere importantă, dar această creștere a încetinit. Dacă săptămâna trecută am avut o creștere de 80 % în această săptămână avem o creștere de circa 23 %. Să sperăm ca acest trend se va menține și să se stabilizeze undeva la jumătatea lunii august”, a precizat Alexandru Rafila.

În același timp. ministrul Sănătăţii a precizat că gradul de ocupare al secţiilor de spital este de 17,18 la sută, iar 263 de persoane sunt internate la ATI.

„Creşterea este mai rapidă la numărul de persoane internate, mai lentă la cazurile internate la ATI, ceea ce indică o severitate mai redusă a tulpinilor. Nu sunt creșteri foarte mari față de săptămâna trecută la terapie intensivă”, a explicat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a anunțat noile măsuri restricive. Ce ne așteaptă pe toți din septembrie

În ceea ce privește măsurile restrictive anti-covid, Alexandru Rafila a făcut precizarea că, începând cu luna septembrie, când încep școlile, „vom folosi masca în mijloacele de transport în comun”.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății exclude însă posibilitatea ca purtarea măștii să devină obligatorie din septembrie. „Nu avem pârghia pentru a instaura aceasta obligație. Ea a fost posibilă doar pe perioada stării de alertă”, susține Rafila.

Alexandru Rafila a subliniat că eventuala impunere a unei astfel de măsuri „excede cu mult competența Ministerului Sănătății”.

Întrebat dacă din toamnă ne vom confrunta cu un număr mai mare de cazuri, ministrul Sănătății a spus luni că la jumătatea lunii august intrăm în etapa de „stabilizare a numărului de cazuri”.

„Depinde foarte mult dacă în septembrie, când începe școala, folosim masca în mijloacele de transport în comun. Cred că acesta este elementul esențial pentru ținerea sub control a pandemiei”, a spus Alexandru Rafila.

Noile variante de vaccin ar putea ajunge în România, în octombrie

Alexandru Rafila a anunțat, de asemenea, că noile variante de vaccin anti-covid ar putea ajunge în România în octombrie.

Fiind vorba de două variante, care acoperă patru dintre noile tulpini de Covid, momentan comenzile se află în centralizare la Comisia Europeană.

„Sunt două vaccinuri – pe varianta BA1, dar are și efecte pe Ba4 și %, iar al doilea este doar pe BA4 și BA5”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Europa FM.

„Fiecare stat face opțiune pentru unul sau ambele variante. Comisia Europeană lucrează la o centralizare a nevoilor”, a mai spus ministrul Sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.