Sari la conținut

Alexandru Rafila, avertisment pentru persoanele care au avut COVID

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Imunitatea dobândită în mod natural nu este la fel de eficientă precum cea dobândită în urma vaccinării, susțin specialiștii. În acest sens, medicul Alexandru Rafila preciează că persoanele care au avut deja COVID nu vor fi protejate de noile variante ale coronavirusului.

Experții în sănătate avertizează că persoanele care s-au infectat cu varianta originală a coronavirusului nu sunt protejate împotriva infecției cu o altă variantă, în ciuda imunității dobândite.

Alexandru Rafila susține că vaccinul este încă necesar, chiar și după boală

Rafila a fost întrebat duminică, la emisiunea Insider Politic, dacă cei care au trecut prin COVID, dar nu s-au vaccinat, considerând că au imunitate naturală, se pot infecta cu tulpina indiană, potrivit Adevărul.

„Da. Sunt două elemente aici. O dată imunitatea după boală variază între trei şi şase luni, aţi văzut că şi anumite facilităţi care pot fi făcute pentru persoana care a trecut prin boală nu depăşesc 180 de zil,e chiar şi noul certificat verde european nu este dincolo de 180 de zile.

Eu personal vă spun că am trecut prin infecţie în luna decembrie, mi-am şi dozat anticorpii, am văzut câ încep să scadă. La trei luni după infecţie m-am vaccinat, nu am aşteptat foarte mult să văd până unde scad şi m-am vaccinat, acum am un titru bun de anticorpi şi am citit chiar de curând articole care demonstrează că o persoană care şi-a făcut două doze de vaccin după infecţie s-ar putea să aibă o imunitate durabilă toată viaţa.

(…) Dacă ar fi nevoie să ne vaccinăm cu a treia doză sau nu, adică pentru cei care deja au trecut prin boală, e mai puţin probabil să fie necesar”, a transmis Rafila.

Vaccinurile pe bază de vectori virali sunt mai puțin eficiente, motiv pentru care experții încă discută despre posibilitatea combinării diferitelor tipuri de seruri.

„Se pare că eficacitatea a fost ceva mai mică la vaccinurile care utilizează vectori virali, Astra şi Johnson şi vaccinurile chinezeşti şi vaccinul din Rusia, toate se bazează pe acelaşi timp de tehnologie sau majoritatea. Se discută inclusiv de posibilitatea asocierii a două vaccinuri diferite şi lucrul ăsta se pare că ar putea să dea imunitate pe termen mai lung, inclusiv pentru variantele astea emergente”, a adăugat medicul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel