miercuri, martie 22, 2023

Alexandru Rafila susține deschiderea școlilor pe 8 februarie. „Pericolul este mai mare să avem o generație afectată de închiderea școlilor decât de această pandemie”.

Reprezentantul României la OMS atenționează că o eventuală continuare a țcolii online afectează „grav” modul în care „se dezvoltă copiii în lipsa școlii, în lipsa socializării cu alți copii, cu profesorii lor”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru RFI.

Te-ar mai interesa: Dr. Alexandru Blidaru, renumit medic oncolog: „Cel...

„Este absolut fezabil. Şcolile nu trebuiau să se închidă, de fapt. Nu există nicio justificare a închiderii școlilor, dacă ne referim măcar la școlile primare. România a devenit o țară în Uniunea Europeană, cu o incidenţă relativ redusă față de alte țări, a ținut școli închise un an de zile. Lucrul ăsta nu mai poate să continue. Nu atât din punct de vedere al procesului de învățământ, cât mai ales din punctul de vedere al afectării grave a modului în care se dezvoltă copiii în lipsa școlii, în lipsa socializării cu alți copii, cu profesorii lor.

E un lucru care este foarte clar menționat de Organizația Mondială a Sănătății. Pericolul este mai mare să avem o generație afectată de închiderea școlilor decât de această pandemie. Și din punctul ăsta de vedere lucrurile sunt foarte clare. Sigur, dacă discutăm despre elevii de liceu, despre studenți este altceva. Ei deja sunt adulți și percep altfel lucrurile, se pot adapta mult mai bine.

Te-ar mai interesa: Cancer colorectal. Trebuie evitate cu orice preț a...

Dacă discutăm despre copiii din şcoala primară, chiar din școala din gimnaziu, atunci este cu totul și cu totul altceva. Și lucrurile astea trebuie luate foarte serios în considerare”, a declarat reprezentantul României la OMS pentru RFI, potrivit RRA.

Alexandru Rafila. „Sprijin demersul domnului ministru Cîmpeanu de a deschide școlile pe 8 februarie”

Alexandru Rafila susține demersurile ministrului Educației, pentru redeschiderea școlilor pe 8 februarie.

„Eu sprijin demersul domnului ministru Cîmpeanu de a deschide școlile pe 8 februarie. Mi se pare hazardată afirmația unui reprezentant de la Ministerul Sănătății care spunea că nu se vor deschide școlile. Mai ales că, după cum ați observat, numărul de cazuri noi este tot mai mic, am avut doar 2.000 cu 7.000 de teste.

Te-ar mai interesa: Cutremur în Ministerul Sănătăţii! Un înalt funcţio...

Trebuie să ne lămurim: ori avem o situaţie epidemiologică gravă pe care nu o cunoaștem, și lucrul ăsta trebuie asumat. Ori avem o situație epidemiologică, care este total sub control după numărul de teste efectuate și numărul de teste pozitive, şi atunci nu ar trebui să existe nici cea mai mică discuție legată de redeschiderea școlilor.

Mai mult, abordarea deschiderii școlilor în funcție de situația locală din fiecare județ, din fiecare localitate din România, cred că trebuia de mult să existe. Pentru că această abordare, la grămadă, nu este sănătoasă din niciun punct de vedere. Nici social, nici din punct de vedere al sănătății publice”, a mai spus Rafila.

Te-ar mai interesa: Cea mai TOXICĂ băutură alcoolică. Riscul de a face...

Deschiderea școlilor în septembrie lezează foarte grav interesele și sănătatea copiilor

În același timp, reprezentantul României la OMS a mai spus că nu i se pare o idee bună condiționarea deschiderii școlilor de vaccinarea profesorilor.

„Nu, în niciun caz. Lucrul ăsta este greșit. Una este să introduci profesorii în categoria persoanelor care urmează să fie vaccinate. E foarte bine, lucrul ăsta trebuie în mod evident sprijinit. Dar nu condiționarea deschiderii școlilor de vaccinarea profesorilor. Nu are niciun fel de legătură.

Te-ar mai interesa: 10 beneficii pentru sănătate ale sucului de roşii....

Gândiţi-vă că sunt țări din Uniunea Europeană, adică toate țările din UE, ca să spunem realitatea, care au ţinut școlile deschise, nici măcar nu era vorba de vaccin. Aşa că această condiționare nu va face decât să amâne deschiderea școlilor în septembrie. Ceea ce mi se pare foarte grav și lezează foarte grav interesele copiilor și sănătatea copiilor și lucrul ăsta trebuie spus și trebuie asumat, dacă se va întâmpla”, este de părere dr. Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private