Sari la conținut

Alimentația sănătoasă poate fi nesănătoasă în acest caz. Iată de ce

Alimentatia corecta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimentația sănătoasă poate fi nesănătoasă în acest caz. Iată de ce.

Alimentația sănătoasă și echilibrată este esențială pentru menținerea unui organism sănătos. În timp ce oamenii din întreaga lume recunosc importanța alimentației sănătoase, doar câțiva sunt capabili să o încorporeze în viața lor. Cu toate acestea, indiferent cât de sănătos ar fi ceva pentru organism, poate avea consecințe adverse dacă nu este incorporat bine.

Alimentația sănătoasă poate fi nesănătoasă în acest caz

Oricât de ciudat ți-ar părea, știai că o tulburare de alimentație poate duce la obsedarea oamenilor de a mânca alimente sănătoase?

Ortorexia nervoasă este o tulburare de alimentație care se caracterizează printr-un comportament alimentar sănătos obsesiv. Mâncarea sănătoasă poate fi importantă pentru a menține sănătatea generală, dar asigurarea unui echilibru în alimentație care susține sănătatea mentală și fizică este la fel de esențială. Persoanele care suferă de această tulburare devin nesănătoase fixate pe factorii care fac o dietă nutritivă și sănătoasă.

Ortorexia nervoasă – Semne de avertizare

Iată câteva semne de avertizare ale ortorexiei nervoase la care trebuie să fiți atenți:

  • Restricționarea anumitor grupuri de alimente: grupurile de alimente, cum ar fi carbohidrații și grăsimile, sunt adesea considerate a fi nesănătoase. Cu toate acestea, atunci când sunt consumate cu moderație, pot oferi organismului unele beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, persoanele care suferă de ortorexie nervoasă au tendința de a elimina astfel de grupuri de alimente din alimentația lor, ceea ce poate duce adesea la deficiențe nutriționale sau malnutriție.
  • Abținerea de la mesele în oraș: din cauza fricii lor de alimente neigienice și nesănătoase, persoanele care suferă de ortorexie nervoasă se abțin de la mesele în oraș. Acest lucru se poate reflecta negativ și asupra retragerii sociale.
  • Planificarea obsesivă a meselor: această tulburare de alimentație poate duce la planificarea obsesivă a meselor prin cheltuirea unei cantități nesănătoase de timp, bani și efort pentru a alege alimente sănătoase, calcularea caloriilor, analiza valorii nutriționale etc. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra vieții de zi cu zi. a unui individ.

Ortorexia nervoasă – Diagnostic și tratament

Diagnosticul acestei afecțiuni poate necesita examen fizic, testul Bratman de ortorexie, chestionar pentru tulburări de alimentație etc. Tratamentul ortorexiei nervoase include terapie care implică restructurare cognitivă, expunere treptată la alimente declanșatoare, tratament TOC, yoga, meditație etc.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel