Sari la conținut

Băuturile energizante, un pericol! Medic: Pe termen lung, apar tulburări de ritm cardiac și modificări în structura neuronilor

Băuturile energizante, un pericol! Medic: Pe termen lung, apar tulburări de ritm cardiac și modificări în structura neuronilor

Oamenii de știință au descoperit că o singură băutură energizantă ne poate îngusta vasele de sânge în doar o oră și jumătate. Riscul este imens, spun specialiștii, care ne atenționează că riscăm să facem atacuri cerebrale sau infarct, iar cei mai afectați dintre noi sunt tinerii și persoanele care fac sport.

În timpul exercițiilor fizice, fluxul sangvin este la capacitate maximă, pentru că oxigenul trebuie să ajungă rapid la celule. Potrivit studiului realizat de cercetătorii Universității Texas din Houston, băuturile energizante împiedică buna funcționare a vaselor de sânge. Spre exemplu, arterele nu se dilată cum trebuie, de aceea oricând poate apărea un infarct.

Băuturile energizante, un pericol!

Studiul a fost realizat pe 44 de studenți americani de 20 de ani, nefumători și fără probleme medicale. Specialiștii au observat că, după doar 90 de minute de la consumul acestor energizante, vasele li s-au îngustat până la jumătate din diametru, ceea ce înseamnă că sângele a ajuns mai greu la organele vitale.

Concluzia este simplă. Potrivit  cercetătorilor americani, taurina, cofeina și zahărul din compoziția acestor băuturi ar provoca efectul negativ.

„În energizant este, de fapt, un amestec de cofeină şi un amestec de aminoacizi neuroexcitatori. Aceşti aminoacizi sunt preluaţi de către creier pentru sinteza proteinelor din creier. Şi avem şi un exces de zaharuri pentru că trebuie să asigure acel substrat energetic.

Aceste energizante pot da dependenţă, pentru că această stare de bine obţinută într-un mod artificial, în scurt timp, devine o stare pe care ne-o dorim permanent atunci când suntem obosiți”, a explicat medicul Radu Țincu, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Băuturile energizante îți oferă o falsă senzație de energie

Toxicologul Radu Țincu a explicat pe larg care este substanța periculoasă din aceste băuturi, de ce simțim nevoia să consumăm băuturi energizante, dar și cum putem defini dependența.

„Sunt periculoase pentru că trebuie să plecăm de la un raționament. De ce folosim aceste substanțe? Ca să avem energie atunci când nu o avem. Ce înseamnă că nu o avem? Înseamnă că avem nevoie de odihnă.

Aceste substanțe nu fac altceva decât să ofere o falsă senzație de energie și să ducă, dincolo de limitele de normalitate, funcțiile organismului.

În principiu, ca să avem energie, avem nevoie de o energie psihică și fizică. Energia fizică este determinată de conținutul în anumiți aminoacizi neuroexcitatori pe care aceste băuturi îi conțin, și atunci avem o stare falsă de senzație de odihnă psihică. E ca și cum abia ne-am trezi din somn.

Pe de altă parte, trebuie să ofere şi un substrat energetic organismului pentru ca acesta să funcționeze atunci când este obosit”, a declarat toxicologul Radu Ţincu.

Medic: Pe termen lung, apar tulburări de ritm cardiac și modificări în structura neuronilor

„Atunci când bem astfel de substanţe energizante, la nivelul creierului se descarcă anumiţi curenţi şi anumite impulsuri electrice care ţin creierul în activitate, atunci când el ar trebui să doarmă.

La nivelul inimii, dacă ne uităm la ritmul cardiac, avem o accelerare a ritmului cardiac. Din păcate, mulţi dintre cei care utilizează aceste substanțe, prin această oboseală cronică și utilizarea în mod repetitiv, apar anumite modificări cardiovasculare, cum ar fi aritmiile cardiace. Sunt pacienți care au tulburări de ritm cardiac induse de aceste substanțe stimulatoare.

La nivelul creierului, efectul pe termen lung este unul de distrugere neuronală. Se produce stresul oxidativ, se produce descărcarea de substanțe oxidative la nivelul creierului, iar acest lucru determină modificări în structura neuronilor, care, pe termen lung, nu fac altceva decât să lase plaje de creier nefuncționale.

Apoi, ne trezim pe la 50-60 de ani că începem să avem tulburări de atenție, de memorie, chiar de apariția demenței”, a explicat medicul Țincu.

Evitați asocierea energizantelor cu alcoolul, cafeaua sau tutunul

Radu Țincu, medic primar ATI Floreasca, a atras atenția că energizantele nu trebuie amestecate niciodată cu:

  • alcoolul

„De foarte multe ori, bem alcoolul cu astfel de energizante, iar efectele farmacologice se bat cap în cap. Energizantele ne dau stimularea de care avem nevoie, iar alcoolul ne dă inhibiția de care avem nevoie. La un moment dat, acest dezechilibru se perturbă, iar una dintre cele două talere, excitația sau inhibiția, este mai proeminentă. De cele mai multe ori, este cea a alcoolului”.

  • cafeaua

„La fel şi asocierea cu cafeaua este un efect sinergic. Mai ales dacă sunt tineri, au o susceptibilitate mare să dezvolte tulburări de ritm cardiac și să ajungă la spital”.

  • țigările

„Dacă discutăm despre asocierea cu fumatul, acest lucru are un efect foarte grav asupra inimii, mai ales la pacienții care au anumite boli cardio-vasculare, pentru că primim substanța energizantă care accelerează ritmul cardiac și în același timp fumăm și nu oferim inimii cantitatea de oxigen de care are nevoie. E ca un animal însetat, căruia nu îi dai apă și îl pui să alerge”.

Băuturile energizante, interzise persoanelor cu boli cardiovasculare, neuroleptice sau adolescenților

„Persoanele tinere, adolescente nu ar trebui să consume, pentru că sistemul nervos este într-o continuă formare. Dacă se consumă, se produc dezechilibre neuroformale la nivel cerebral, cu efecte pe termen lung.

Persoanele cu boli cardiovasculare, la fel, pentru că riscă să amplifice boala de fond, să producă angină pectorală, infarct miocardic, tulburări de ritm cardiac.

Persoanele cu boli neuroleptice, de genul bolilor epileptice – dacă discutăm de medicaţie psihiatrică, neurologică ele nu trebuie să fie asociate cu aceste substanţe energizante”, a mai spus medicul Radu Țincu.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel