Sari la conținut

Alimentația și cancerul. Cum influențează alimentația dezvoltarea acestei afecțiuni grave?

Alimentația și cancerul sunt în legătură foarte strânsă, potrivit experților în sănătate. Alimentația are un rol mult mai important decât credem, mai ales când vine vorba despre dezvoltarea cancerului. Mai mult de atât, cancerul colorectal depinde în mod direct de stilul de viață și de ceea ce consumăm zilnic.

Deși cancerul colorectal poate avea multiple cauze și factori de risc, alimentația pare să fie un element cheie în prevenirea sau dezvoltarea acestuia. În prezent, majoriatea alimentelor sunt intens procesate, pline de toxine ce pot dăuna grav organismului.

Alimentația și cancerul colorectal. Ce influență are dieta?

Vasi Rădulescu, renumit medic român, explică ce trebuie să știi despre alimetație și cancer, care este legătura dintre acestea și cum îți influențează dieta organismul.

„Cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbați și al 3-lea la femei, in Europa, iarn o nutriție adecvată poate juca un rol în riscul de cancer, în special pentru cancerul colorectal. Alegerile stilului de viață sănătos, cum ar fi consumul unei diete bogate în fructe și legume și limitarea consumului de carne roșie și procesată vă pot ajuta să reduceți riscul de cancer.

Exercițiul suficient, limitarea alcoolului, evitarea consumului de tutun și menținerea unei greutăți sănătoase, de asemenea, vă pot ajuta să vă protejați împotriva cancerului. Aflați cum să trăiți un stil de viață de prevenire a cancerului, care include adăugarea de alimente sanatoase în dieta dvs. și eliminarea alimentelor și băuturilor care promovează creșterea celulelor canceroase.

  • Mănâncă lactate, bogate în calciu, deoarece s-a dovedit prin studii că nivelul scăzut de calciu este asociat cu creșterea riscului de cancer colorectal.
  • Alege cerealele integrale, o sursă bogată de fibre, magneziu, vitamine și nutrienți, care scad riscul multor boli cronice. De asemenea, fibrele te ajută să elimini elementele cancerigene din dietă.
  • Consumă fasole, mazăre și altele de acest gen, bogate în fibre, proteine, vitamine B și E, și de asemenea flavonide și antioxidanți, utili împotriva dezvoltării celulelor canceroase
  • Fă-ți o farfurie cât mai colorată din fructe și legume
  • Peștii grași precum somonul au cantități abundente de acizi grași omega-3, grăsimi care stimulează sănătatea inimii și pot ajuta la inhibarea creșterii celulelor canceroase.
  • Reconsideră carnea roșie. Deși proteinele sunt o parte importantă a dietei zilnice, este posibil ca acest tip de carne roșie să nu fie cea mai bună alegere pentru a satisface necesarul. Dietele bogate în carne roșie precum carnea de vită, mielul și carnea de porc fac mult mai probabilă apariția cancerului colorectal. De ce? Nimeni nu știe cu siguranță, dar este posibil să se formeze substanțe dăunătoare, cauzatoare de cancer, atunci când carnea este gătită la temperaturi ridicate. Alternativ, poate exista ceva în carne în sine care să promoveze cancerul. Carnea roșie are, de asemenea, un conținut ridicat de grăsimi saturate nesănătoase, care crește riscul de cancer mamar și cancer de prostată agresiv. Consumul unei diete bogate în grăsimi crește riscul multor tipuri de cancer, în timp ce o dietă cu conținut scăzut de grăsimi poate reduce riscul de cancer.
  • Evită mezelurile și alte tipuri de carne procesată
  • Redu consumul de alcool
  • Mănâncă mai mult ulei de măsline
  • Ierburile aromatice sunt un real ajutor
  • Alege alimente bogate în seleniu, cum ar fi ciupercile, ceapa, usturoiul, semințele de floarea-soarelui.
  • Cafeaua, aparent protejează atât împotriva cancerului colorectal, cât și al ficatului”, recomandă Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel