Sari la conținut

Alimente care reduc riscul de boli cronice la femei. Secretul îmbătrânirii sănătoase, potrivit științei

alimente ideale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente ideale pentru femei: reduc riscul de boli

Alimente care reduc riscul de boli cronice la femei. Ceea ce mănâncă femeile în jurul vârstei de 50 de ani le poate influența sănătatea viitoare, sugerează un studiu recent.

Cercetătorii au descoperit acum că femeile care includ mai multe proteine pe bază de plante în dieta lor tind să dezvolte mai puține boli cronice pe măsură ce îmbătrânesc.

Echipa de la Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) de la Universitatea Tufts a examinat peste 48.000 de participante pentru a evalua impactul pe termen lung al aportului de proteine alimentare asupra îmbătrânirii sănătoase la femei.

Alimente care reduc riscul de boli cronice la femei

Echipa de cercetare a observat că femeile care au inclus mai multe proteine din surse precum fructe, legume, pâine, fasole, leguminoase și paste făinoase aveau un risc redus de boli de inimă, cancer și diabet în comparație cu cele care nu consumau multe dintre aceste alimente.

Participantele care au luat mai multe proteine pe bază de plante au avut, de asemenea, un declin redus al sănătății cognitive și mintale.

„Consumul de proteine la mijlocul vieții a fost legat de promovarea sănătății bune la bătrânețe. De asemenea, am descoperit că sursa de proteine contează.

Obținerea majorității proteinelor din surse vegetale la mijlocul vârstei, plus o cantitate mică de proteine ​​animale, pare să fie propice pentru o bună sănătate și o bună supraviețuire la vârste mai înaintate”, a declarat Andres Ardisson Korat, autorul principal al studiului, publicat în American Journal of Nutrition.

Participantele au făcut parte din Studiul de sănătate a asistentelor medicale de la Harvard, care a urmărit femei profesioniste din domeniul sănătății cu vârste cuprinse între 38 și 59 de ani, din 1984 până în 2016. Toate femeile aveau o sănătate fizică și mentală bună la începutul studiului.

Proteine vegetale VS proteine animale

Cercetătorii au examinat mii de sondaje colectate de la participante la fiecare patru ani în timpul perioadei de urmărire. Sondajul a analizat frecvența cu care femeile consumă anumite alimente, în special cele cu proteine alimentare, pentru a înțelege efectele acestora asupra îmbătrânirii sănătoase.

Apoi au estimat cantitatea de proteine consumate prin înmulțirea frecvenței fiecărui aliment cu conținutul de proteine pe care îl avea și au adăugat toate proteinele din toate alimentele folosind baza de date despre compoziția alimentelor de la Universitatea Harvard.

Echipa a analizat apoi dietele femeilor care au rămas sănătoase fără 11 boli cronice sau scăderea semnificativă a bunăstării fizice sau mentale și le-a comparat cu cele ale femeilor care au avut probleme de sănătate.

„Femeile care au mâncat mai multe proteine pe bază de plante, care în 1984 erau definite ca proteine ​​obținute din pâine, legume, fructe, pizza, cereale, produse la cuptor, piure de cartofi, nuci, fasole, unt de arahide și paste, au avut 46% mai multe șanse să să fie sănătoase până în ultimii ani.

Cele care au consumat mai multe proteine ​​animale, cum ar fi carne de vită, pui, lapte, pește/fructe de mare și brânză, au avut cu 6% mai puține șanse să rămână sănătoase pe măsură ce îmbătrânesc”, au scris cercetătorii.

Secretul îmbătrânirii sănătoase, potrivit științei

Cercetătorii au observat că consumul mai multor proteine ​​pe bază de plante a fost asociat cu niveluri mai scăzute de:

Pe de altă parte, un aport mai mare de proteine animale a fost asociat cu niveluri crescute ale acestor factori. În plus, consumul exclusiv de proteine din surse de lactate cum ar fi laptele, brânza, pizza, iaurtul și înghețata nu a arătat o legătură semnificativă cu o sănătate mai bună la vârsta adultă.

„Femeile care au consumat cantități mai mari de proteine animale au avut tendința de a avea mai multe boli cronice și nu au reușit să obțină funcția fizică îmbunătățită pe care o asociam în mod normal cu consumul de proteine”, a spus Ardisson Korat.

Pe baza descoperirilor lor, cercetătorii recomandă femeilor să își proiecteze dieta astfel încât să se asigure că majoritatea proteinelor pe care le consumă provine din fructe, legume, nuci și semințe.

Cu toate acestea, ei cred, de asemenea, că femeile ar trebui să includă pește și proteine animale în dieta lor pentru a obține beneficiile fierului și ale vitaminei B12.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel