Sari la conținut

Alimente care te ajută să dormi mai bine. Trebuie să le consumi seara

boala somnului
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Boala somnului

Alimente care te ajută să dormi mai bine. Este foarte important să aveți un somn regulat și neîntrerupt pentru o sănătate generală bună.

Pe lângă îmbunătățirea funcționării organelor vitale, un somn bun îmbunătățește și funcția creierului, starea de spirit și scade riscul apariției multor boli și tulburări.

Cu toate acestea, de multe ori, din cauza ritmului de muncă, a vieții sociale sau a unei boli, găsești cu greu timp pentru un a ne odihni. Medicii spun că lipsa unui somn de calitate suficient în mod regulat poate crește șansele de boli de inimă, obezitate și exces de greutate și chiar demență.

Medicii recomandă să obțineți cel puțin 7-9 ore de somn neîntrerupt în fiecare noapte. În afară de numărul de ore în care dormi, calitatea somnului și consistența sunt foarte importante.

Și acest lucru poate fi obținut prin consumul unei diete sănătoase, sezoniere și pline de nutrienți. Există multe strategii pe care le puteți folosi pentru a promova un somn bun, inclusiv schimbarea dietei, deoarece unele alimente și băuturi au proprietăți de stimulare a somnului.

Alimente care te ajută să dormi mai bine

Iată cele mai bune alimente și băuturi pe care le poți consuma înainte de culcare pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului.

  • Nuci: Nucile, în special nucile de copac, au beneficii imense pentru sănătate. Sunt surse excelente de diferiți nutrienți, cum ar fi vitamine și minerale, și ajută la scăderea riscului de apariție a diferitelor boli cronice, cum ar fi diabetul și problemele cardiace.

Nucile ajută, de asemenea, la creșterea calității somnului, deoarece au o sursă mare de melatonină, care reglează și semnalează organismului să se pregătească pentru somn. Nucile precum migdalele sunt încărcate cu magneziu, care te ajută să dormi neîntrerupt și să tratezi insomnia.

Potrivit experților în sănătate, magneziul ajută la reducerea inflamației, care scade și mai mult nivelul cortizolului, hormonul stresului, un cunoscut întrerupător al somnului.

  • Ceai de musetel: Este unul dintre cele mai populare ceaiuri din plante care este încărcat cu flavone și antioxidanți care reduc inflamația.

Ceaiul de mușețel, făcut cu flori uscate de mușețel care curge și băut în mod regulat timp de cel puțin două săptămâni, poate, de asemenea, să întărească imunitatea, să reducă anxietatea și stresul și să îmbunătățească sănătatea pielii.

Conform studiilor, ceaiul este bogat în apigenină, un antioxidant care promovează receptorii din creier, reglează somnul și reduce insomnia.

Trebuie să le consumi seara

  • Orez: Orezul este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din întreaga lume. Fiind un produs de bază, orezul este bogat în fibre, nutrienți și chiar antioxidanți.

De asemenea, deoarece orezul este bogat în carbohidrați și indice glicemic, dacă este consumat cu cel puțin o oră înainte de culcare, poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului. 

  • Kiwi: Kiwi-ul este unul dintre cele mai hrănitoare fructe, care sunt, de asemenea, extrem de sărace în calorii. Încărcate cu vitaminele C și K, kiwi ajută la stimularea digestiei și la reducerea inflamației și sunt unul dintre cele mai bune alimente pentru a reduce nivelul ridicat de colesterol.

Încărcate cu fibre și antioxidanți carotenoizi, kiwi au un mare potențial de a îmbunătăți calitatea somnului și ar trebui să fie consumat cel mai bine înainte de a merge la culcare.

Experții în sănătate recomandă să mănânci cel puțin două kiwi cu o oră înainte de a merge la culcare în fiecare noapte, deoarece generează niveluri ridicate de serotonină. Medicii atribuie, de asemenea, antioxidanții antiinflamatori precum vitamina C și carotenoizii, ca fiind responsabili pentru efectele lor de stimulare a somnului.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel