Sari la conținut

Alimente bune și alimente de evitat pentru o sănătate intestinală excelentă

intestin sănătos

Alimente de evitat și de inclus pentru o sănătate intestinală excelentă. Din ce în ce mai multe arată că o sănătate de fier pleacă de la intestine.

Pe lângă digestia lină, sănătatea tractului gastrointestinal decide imunitatea unei persoane, sănătatea mintală și șansele de a dezvolta probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și bolile autoimune.

Sănătatea microbiomului intestinal este decisă de o combinație de mai mulți factori, cum ar fi:

  • genele familiei,
  • mediul,
  • medicamentele,
  • dieta.

Printre acești factori, calitatea și tipul aportului alimentar joacă un rol semnificativ.

Alimente bune pentru sănătatea intestinală

1. Alimente fermentate: Anumite alimente fermentate precum iaurtul sau varza murată ajută la promovarea creșterii bacteriilor benefice și la reducerea creșterii bacteriilor care cauzează boli în intestin.

2. Alimente bogate în fibre: Fructele, leguminoasele și fasolea sunt surse bogate de fibre pe care corpul tău nu le poate digera. O dietă bogată în fibre stimulează totuși creșterea anumitor bacterii din intestin, care se hrănesc cu furaje pentru creșterea lor.

3. Alimente bogate în probiotice: Probioticele promovează creșterea bacteriilor bune în intestin. Includerea alimentelor precum fructele, legumele și cerealele integrale va asigura creșterea bacteriilor benefice care ajută la digestie.

Ce mâncăruri să eviți

1. Zahăr: Prea mult zahăr din dietă elimină bacteriile intestinale sănătoase, care pot provoca inflamații în organism și pot deschide calea către probleme de sănătate mult mai grave. Studiile au arătat că persoanele care urmează o dietă bogată în zahăr au șanse crescute de constipație și o funcție generală deficitară a intestinului.

2. Alimente procesate: Alimentele procesate conțin cantități mari de sare, grăsimi, zahăr și diferite tipuri de aditivi alimentari, cum ar fi conservanții, care pot afecta echilibrul unui microbiom sănătos.

3. Carne roșie: Consumul de carne roșie crește șansele ca anumite tulpini bacteriene să crească excesiv în intestin, ceea ce vă poate afecta negativ sănătatea.

4. Mâncare prăjită: Mâncarea prăjită este bogată în grăsimi saturate și dăunătoare sănătății intestinale. Grăsimile saturate fac alimentele mai greu de digerat. De asemenea, poate provoca inflamații și alte probleme legate de intestin.

5. Îndulcitori artificiali: Deși îndulcitorii artificiali sunt înlocuitori de zahăr cu conținut scăzut de calorii, nu este benefic pentru pierderea în greutate pe termen lung, conform noilor ghiduri ale OMS. De asemenea, îndulcitorii artificiali afectează compoziția microbiomului intestinal, cresc intoleranța la glucoză și provoacă boli metabolice.

6. Alcool: consumul în exces de alcool poate provoca deteriorarea mucoasei intestinale și duce la creșterea excesivă a bacteriilor, care poate duce la digestie proastă și reflux acid.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel