Din cuprinsul articolului
Alimentele bogate în nutrienți esențiali pentru creier nu numai că vă vor proteja de diverse tulburări mentale, dar vă vor ajuta și să preveniți bolile degenerative ale creierului.
Alimentele greșite, cum ar fi zahărul și grăsimile trans, pot duce la ceață mentală, anxietate și depresie, în timp ce alimentele potrivite vă pot ajuta să vă mențineți facultățile mentale ascuțite și să fiți pozitivi și productivi. Astfel de alimente se numesc alimente pentru creier! Acestea sunt alimente care conțin mulți nutrienți necesari pentru crearea, protejarea și regenerarea celulelor creierului. Ele sunt, de asemenea, importante pentru neurotransmițători – substanțele chimice din creier care controlează cât de bine înveți și cât de bună este memoria ta, cât de fericit și motivat ești și cât de mult te poți relaxa și bucura de viață.
Sunt în fața ta alimente superioare creierului, pe care ar trebui să încerci să le incluzi în dieta ta zilnică!
Pește gras
Peștii grași sunt de obicei în fruntea listei alimentelor pentru creier. Aceștia sunt păstrăvul, somonul și sardinele, toate fiind surse bogate de acizi grași omega-3, pe care creierul nostru îi folosește pentru a construi celule cerebrale și nervoase și sunt, de asemenea, cruciale pentru învățare și memorie. Aceștia pot încetini declinul abilităților mentale și pot ajuta în cazul bolii Alzheimer. Cu toate acestea, dacă consumăm prea puțin din ele, ne putem confrunta cu dificultăți de învățare și depresie.
Afinele

Se spune că afinele au multe beneficii pentru sănătate, inclusiv că sunt bune pentru creierul nostru. În principal pentru că afinele și fructele de pădure sunt pline de antocianine, care este un grup de compuși vegetali cu efecte antiinflamatorii și antioxidante. După cum știm, antioxidanții acționează împotriva stresului oxidativ și a condițiilor inflamatorii care pot contribui la îmbătrânirea creierului și la bolile neurodegenerative. S-a constatat chiar că unii antioxidanți din afine se acumulează în creier și ajută la îmbunătățirea comunicării dintre celulele creierului.
Cafeaua
Dacă cafeaua este punctul culminant al dimineții tale, cu siguranță te vei bucura dacă te vom convinge că ar trebui să fie bună pentru tine. Cele două ingrediente principale – cafeina și antioxidanții – ajută de fapt creierul.Cafeina crește vigilența, îmbunătățește starea de spirit și asigură o concentrare mai puternică.Cercetările susțin că un consum moderat de cafea pe termen lung este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli neurologice precum Parkinson și Alzheimer.
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră și pudra de cacao conțin mai mulți compuși care pot stimula funcția creierului, inclusiv flavonoide, cafeină și antioxidanți. Flavonoidele, un grup de compuși antioxidanți, se acumulează în partea creierului implicată în învățare și memorie. Prin urmare, oamenii de știință cred că acești compuși pot îmbunătăți memoria și pot ajuta la încetinirea declinului abilităților mentale. Desigur, ciocolata este, de asemenea, un ameliorator legitim al dispoziției, dar încă nu este clar dacă acest lucru se datorează compușilor din ciocolată sau pur și simplu gustului în sine.
Broccoli
Broccoli este plin de compuși vegetali puternici, inclusiv antioxidanți. De asemenea, este bogat în vitamina K, deoarece se spune că furnizează mai mult de 100% din aportul zilnic recomandat pe masă (91 de grame). Această vitamină liposolubilă este esențială pentru producerea de sfingolipide, un tip de grăsime implicat în celulele creierului. Aportul de vitamina este asociat în principal cu o memorie mai bună. Broccoli are, de asemenea, efecte antiinflamatoare și antioxidante care pot ajuta la protejarea creierului de daune.
Turmeric
Acest condiment galben are multe beneficii pentru creierul nostru. S-a dovedit că curcumina, ingredientul activ din turmeric, traversează bariera hemato-encefalică, ceea ce înseamnă că poate intra direct în creier și aduce beneficii celulelor. Este un compus puternic antioxidant și antiinflamator asociat cu multe beneficii pentru creier, inclusiv îmbunătățirea memoriei, ameliorarea depresiei și sprijinirea creșterii de noi celule cerebrale.
Ouă
Ouăle conțin mai multe substanțe nutritive legate de sănătatea creierului, inclusiv vitaminele B6 și B12, folatul și colina. Colina este un micronutrient important pe care organismul nostru îl utilizează pentru a produce acetilcolină, un neurotransmițător care ajută la reglarea dispoziției și a memoriei. Ouăle sunt o modalitate ușoară de a obține colină, deoarece gălbenușurile sunt printre cele mai concentrate surse ale acestui nutrient. Femeile ar trebui să consume 425 mg de colină pe zi, bărbații 550 mg, iar un singur gălbenuș de ou conține 112 mg. Vitamina B joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea creierului, deoarece ajută la prevenirea declinului abilităților mentale, iar deficitul său este asociat cu depresia.
Semințe de dovleac
Semințele de dovleac sunt cunoscute pentru antioxidanții lor puternici, care protejează organismul și arsurile de deteriorarea radicalilor liberi. Ele sunt, de asemenea, o mare resursă de magneziu, fier, zinc și cupru, fiecare dintre acestea este important pentru sănătatea creierului. Zincul este crucial pentru semnalizarea nervoasă, magneziul este esențial pentru învățare și memorie, cuprul ajută la controlul semnalelor nervoase, iar fierul previne „ceața cerebrală” și ajută creierul să funcționeze mai bine. Lipsa tuturor acestor elemente poate duce la multe boli neurologice, cum ar fi migrena, depresia, epilepsia, boala Alzheimer și boala Parkinson.
Portocalele
Dacă mâncați o portocală de mărime medie pe zi, veți obține toată vitamina C, de care aveți nevoie zilnic. Vitamina C este un factor-cheie în prevenirea declinului abilităților creierului. Astfel, consumul de alimente bogate în vitamina C poate proteja împotriva declinului abilităților mentale legat de vârstă și a bolii Alzheimer. Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant puternic care ajută la combaterea radicalilor liberi și susține sănătatea creierului.
Nuci
Cercetările au arătat că savurarea nucilor îmbunătățește sănătatea inimii, iar o inimă sănătoasă este legată de un creier sănătos. Un studiu din 2014 a arătat că nucile pot îmbunătăți funcția creierului și chiar pot ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative. Un alt studiu a arătat că femeile care au mâncat în mod regulat nuci timp de mai mulți ani aveau o memorie mai ascuțită comparativ cu cele care nu mâncau nuci. Nucile conțin mai mulți nutrienți decât grăsimile sănătoase, antioxidanții și vitamina E. Aceasta din urmă protejează membrana celulară de deteriorarea de către radicalii liberi și contribuie la un declin mai lent al abilităților mentale.