Sari la conținut

Alimente și băuturi care deshidratează. Ce să NU mănânci sau să NU bei în zilele caniculare

alimentație
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Digesta

Alimente și băuturi care deshidratează. Deshidratarea apare atunci când organismul pierde mai multe lichide decât ia, ceea ce perturbă echilibrul mineralelor din organism.

Acest dezechilibru poate duce la oboseală, crampe musculare și complicații de sănătate chiar mai grave.

Din păcate, există alimente și băuturi care pot contribui la deshidratare. Iată unele dintre cele mai astfel de alimente, precum și substituții simple pentru alegeri mai sănătoase.

alimente procesate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

1. Alimente procesate

Alimentele bogate în sodiu, cum ar fi chipsurile, covrigii și floricelele de porumb, dar de alte alimente despre care nu știi că sunt bogate în sare, măresc nevoia organismului de lichide.

Acest lucru se datorează rolului pe care îl joacă sodiul în reglarea echilibrului fluidelor din organism. Prea multă cantitate poate declanșa o stare de deshidratare, chiar dacă bei multă apă.

Pentru a combate acest lucru, treci la fructe și legume proaspete atunci când avi nevoie de o gustare crocantă. Acestea vor ajuta la completarea aprovizionării cu apă a organismului, precum și la furnizarea de vitamine și minerale care pot ajuta la apărarea unor afecțiuni precum bolile de inimă și cancerul, potrivit The Healthy

Alcool
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Băuturi care te deshidratează: 2. Alcool

O bere rece sau un pahar de vin poate părea o modalitate răcoritoare de a te relaxa într-o zi caniculară. Adevărul este că alcoolul acționează ca un diuretic, făcându-ți corpul să piardă mai multe lichide decât consumi. În parte pentru că sistemul tău încearcă să elimine ingredientele nesănătoase din băutură.

Deci, o băutură aparent satisfăcătoare te poate duce rapid la deshidratare. Pentru a preveni acest lucru, alternează fiecare băutură alcoolică cu un pahar de apă sau toarnă o cantitate generoasă de apă minerală în cocktail sau în vin.

Un alt sfat ușor este să eviți să bei alcool când este foarte cald, deoarece ești deja expus riscului de deshidratare din cauza transpirației.

cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

3. Băuturi cu cofeină

Fie că este vorba de cafeaua de dimineață sau de o băutură energizantă, băuturile cu cofeină fac mai mult decât să te energizeze. Acționează și ca diuretice, ducând la creșterea urinării și la pierderea de lichide, lăsându-ți corpul într-o potențială stare de deshidratare… mai ales când le consumi în cantități mari.

Asta nu înseamnă că nu există unele beneficii potențiale pentru sănătate ale cafelei și ceaiului. Nu uita să bei multă apă pe tot parcursul zilei.

Sursa: Unsplash

4. Băuturi dulci

Corpul nostru are nevoie de mai multă apă pentru a procesa zahărul, ceea ce înseamnă că aceste băuturi dulci pot trage apa din corpul tău. Iată un sfat: infuzează-ți apa cu fructe precum zmeura, fructul pasiunii, mango sau ananas pentru o notă revigorantă și sănătoasă.

proteine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimente care te deshidratează: 5. Dieta bogata in proteine

În timp ce proteinele sunt esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, o dietă bogată în proteine ​​îți poate solicita rinichii, necesitând mai multă apă pentru a elimina deșeurile.

Acest lucru ar putea duce la deshidratare dacă nu compensezi suficient cu apă. Încearcă să îți echilibrați mesele cu fructe și legume, care au un conținut ridicat de apă.

cartofi prajiti
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

6. Alimente prajite

Alimentele prăjite pot fi super tentante. De asemenea, sunt bogate în grăsimi și, adesea, în sodiu. Dar necesită o cantitate semnificativă de apă pentru a se metaboliza, crescând astfel necesarul de lichide al organismului.

Optează în schimb pentru salată de varză sau legume sote.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel