Alimente şi băuturi care ne distrug oasele

La fel ca în cazul multor alte afecţiuni, alimentele pe care le alegem pentru consum pot juca un rol important în prevenirea sau controlul afecţiunilor. Mai jos veţi găsi o listă cu alimente care pot afecta oasele, însă nu toată lumea trebuie să renunţe definitiv la ele, ci în special cei care ştiu că prezintă un risc de dezvoltarea a afecţiunilor musculo-scheletice, precum indivizii care au în familie cazuri de osteoporoză.

Iată câteva dintre alimentele ce afectează sănătatea oaselor şi pe care, cel puţin, unii dintre noi ar trebui să le evite.

Sucurile acidulate

Pe lângă faptul că unele dintre ele conţin cofeină, sucurile pot afecta sănătatea oaselor ca urmare a cantităţii de fosfor. Acidul fosforic este utilizat în sucuri drept agent aromatizant, iar acesta poate împiedica asimilarea și fixarea calciului în oase.

Cafeaua

Cana zilnică de cafea afectează absorbţia de calciu. „Atunci când aportul de cofeină este mare, cea mai mare parte din calciu este eliminată prin urină”, susţine McGowan. Efectul este relativ mic şi nu ar trebui să provoace mari probleme dacă avem un aport ridicat de calciu. Totuşi, nu uitaţi să luaţi în considerare cantitatea totală de cofeină pe care o consumaţi zilnic şi pe care o luaţi din alte alimente precum ciocolata.

Sarea în exces

Nivelul mare de sodiu nu este benefic pentru sănătate. În plus, cu cât consumăm mai multă sare, cu atât eliminăm mai mult calciu prin urină şi transpiraţie. Şi o dietă care ne asigure un aport crescut de calciu compensează efectele nefavorabile ale consumului moderat de sare, mulţi dintre noi consumăm mai multă sare decât suntem conştienţi. Pentru a ne menţine la consumul de sodiu recomandat (de 2.300 de miligrame pe zi) ar trebui să consumăm alimente preparate în casă şi să citim prospectul produselor ambalate pe care le achiziţionăm.

Alcoolul

De fapt, consumul moderat de alcool (un pahar pe zi pentru femei şi două pahare pe zi pentru bărbaţi) pare să ofere o oarecare protecție împotriva degradării oaselor. În schimb, consumul excesiv poate contribui la pierderea de masă osoasă.

Excesul de proteine

Femeile au nevoie de 46 de grame de proteine pe zi, iar bărbaţii, de 56 de grame. Deşi de întâmplă destul de rar ca cineva să aibă un aport de proteine mai mare de atât, există şi astfel de cazuri în care excesul de proteine poate schimba echilibrul pH-ului din oase. În plus, cu cât mediul este mai acid, cu atât suntem mai  predispuşi să pierdem din masa osoasă.

Un individ care are un consum ridicat de proteine, dar care mănâncă puţine fructe şi legume se poate afla într-o astfel de situaţie. Pe de altă parte, McGowan subliniază că nu de puţine ori oamenii în vârstă se confruntă cu pierdere de masă osoasă tocmai din cauză că nu au un aport de proteine suficient.

 

Recent Posts

Horoscopul săptămânii 29 aprilie-5 mai 2024. Provocări şi schimbări

Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…

3 ore ago

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…

4 ore ago

Florin Piersic, operat de urgență! Ce a păţit actorul după un spectacol

Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce a susținut un spectacol…

4 ore ago

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a OUG privind excepţiile de la „taxa pe boală”

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…

5 ore ago

Miracolul care i-a salvat viaţa unui ambulanţier, după un AVC făcut în timpul unei misiuni de salvare

Un bărbat, şofer pe ambulanţă, a suferit un atac cerebral în timp ce se îndrepta…

5 ore ago

Informaţii medicale în sistem digitalizat despre Spitalul Judeţean Bistrița

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a prezentat luni o aplicaţie pentru…

6 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului