Sari la conținut

Alimentul care ajută la combaterea ficatului gras în mod natural

Organul responsabil în primul rând de digerarea alimentelor, de stocarea energiei și de eliminarea toxinelor din organism este ficatul. Acesta este situat în partea superioară dreaptă a cavității abdominale, chiar sub diafragmă și deasupra stomacului.

Potrivit Stanford Medicine, ficatul este, de asemenea, responsabil pentru producerea bilei, a proteinelor pentru plasma sanguină și a colesterolului. De asemenea, ajută la menținerea echilibrului și producției de glucoză din sânge și reglează nivelul de aminoacizi din sânge.

În mod normal, atunci când ficatul acumulează grăsimi în exces, apare o afecțiune numită boala ficatului gras, care poate fi de două tipuri, non-alcoolică și alcoolică. Când vine vorba de cel de-al doilea tip, principala cauză este consumul excesiv de băuturi alcoolice, deoarece descompunerea alcoolului poate genera substanțe nocive care provoacă inflamarea organului.

Atunci când se dezvoltă boala ficatului gras alcoolic, Medline Plus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, subliniază că este esențial să se facă unele schimbări în stilul de viață. De exemplu, ar trebui să aveți o dietă sănătoasă, limitând consumul de sare și zahăr. De asemenea, ar trebui să faceți exerciții fizice frecvente pentru a reduce nivelul de grăsime din ficat.

semintele unui fruct curăță ficatul
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

Consumul de alimente bogate în antioxidanți îmbunătățește sănătatea ficatului

În ceea ce privește dieta, consumul de alimente bogate în antioxidanți îmbunătățește sănătatea ficatului, deoarece aceștia inhibă acțiunea negativă a radicalilor liberi. În acest sens, un studiu intitulat „Rolul stresului oxidativ și al antioxidanților în bolile hepatice”, publicat în International Journal of Molecular Sciences, subliniază că antioxidanții au o abordare terapeutică care ajută la tratarea bolilor hepatice.

Un aliment foarte recomandat pentru a combate ficatul gras sunt cerealele integrale, care abundă în fibre și micronutrienți care susțin sănătatea acestui organ important. De fapt, o meta-analiză intitulată „Efectul benefic al grâului integral asupra grăsimii hepatice: un rol pentru microbiota intestinală”, publicată în Hepatobiliary Surgery and Nutrition, indică faptul că cerealele integrale bogate în fibre alimentare, betaină și colină ajută la promovarea rezistenței ficatului, ceea ce contribuie, de asemenea, în mod pozitiv la greutatea unei persoane.

Cerealele integrale recomandate care pot fi consumate pentru un metabolism optim al lipidelor hepatice includ fulgii de ovăz, orezul brun, pâinea de secară și făina integrală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel