joi, mai 26, 2022

Primii ani de viață și anii de adolescență sunt fundamentali pentru dezvoltarea armoniasă a copiilor. În zilele noastre, însă, stilul de viață al copiilor este tot mai neglijat și, la vârste fragede, pot face alegeri alimentare nepotrivite.

Anumite alimente pot susțin eorganismul în dezvoltarea sa, iar anumite tipuri de produse pot pune în pericol sănătatea generală a copilului.

Acesta este cazul produselor de tip fast-food, care nu numai că afectează sănătatea foarte mult, dar provoacă și dependență.

Te-ar mai interesa: Studiu: Testele genetice pot reduce riscul afecțiu...

Alina Epure, nutriționist terapeut, a explicat la Antena 1, în cadrul emisiunii „Neatza cu Răzvan și Dani”, ce efect au produsele de tip fast food asupra copiilor și tinerilor.

Produsele de tip fast-food provoacă dependență

Adesea, produsele de tip fast-food și dulciurile sunt oferite drept recompense. Acest lucru ar putea crea comportamente alimentare nesănătoase.

„Generează foarte ușor dependențe. Copiilor le place foarte mult gustul și ar mânca, zi de zi, aceleași alimente, chiar dacă se instalează monotonia. (…) Toate alimentele prăjite ne dăunează sănătății, indiferent de vârsta la care ne raportăm, cu atât mai mult la copiii mici, aflați în creștere și dezvoltare, care au nevoie de anumite grupe de nutrienți astfel încât să își stimuleze, în primul rând, dezvoltarea neuronală.

Te-ar mai interesa: Copilul tău a dezvoltat un tic? Iată care sunt cel...

Niciun aliment prăjit nu va hrăni celulele creierului. Avem nevoie de grăsime, dar de grăsime sănătoasă. Cu cât avem mai multe grăsimi Omega-6, adică provenite în special din alimentele prăjite, cu atât suntem într-o decompensare energetică pentru creierul nostru și atunci copiii cer mai multe dulciuri, pentru că au nevoie de energie pentru a întreține ritmul de creștere”, explică Alina Epure, nutriționist terapeut.

Te-ar mai interesa: Cum poți scăpa de alergii pentru totdeauna? Trebui...

Alimentele sănătoase devin nocive când sunt prăjite

”În primul rând, toate alimentele prăjite, chiar dacă vorbim de un somon bio, dar apoi îl prăjim, pierde foarte mult din proprietățile nutritive, cartofii prăjiți, șnițelele, ouăle prăjite. Ar trebui evitate. Putem pregăti la cuptor, la aburi, la grătar”, a mai spus.

Care sunt alimentele pe care trebuie să le oferim copilului?

”Fructe și legume, cât mai viu colorate, și bine-nțeles, și partea de grăsimi sănătoase din oleaginoase, nuci, caju, migdale, alune de pădure, fistic, precum și gustările sănătoase pe care putem să le introducem zi de zi în alimentația copiilor noștri”, a mai spus specialistul.

Te-ar mai interesa: Alertă alimentară: produs cu pesticide retras de p...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private