miercuri, august 10, 2022

Din totalul pieței restaurantelor din România, piața de fast-food reprezintă 20 -25%. Conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, în ciuda pandemiei, românii au continuat să cheltuie sume mari pe mâncarea de tip fast-food.

Românii cheltuie anual peste 2 miliarde de lei pe şaorma, burgeri şi aripioare, arată analiza ZF ce porneşte de la rezultatele marilor companii din domeniu.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, medic nutriționist: Leguma numărul ...

În piaţa fast-food, lupta se dă între giganţii străini precum McDonald’s şi KFC, conceptele locale Spartan sau Mesopotamia şi şaormeriile de cartier. Iar apetitul românilor pentru fast-food este confirmat şi de venirea sau revenirea pe plan local în ultimii ani a unor jucători internaţionali precum Taco Bell sau Burger King,  conform ZF.

Cum comentează medicii nutriționiști alegerile alimentare ale românilor?

„Aş fi zis că este o exgerare, dar din păcate văd că în Bucureşti, mai ales la cei mai tineri, lucrul acesta chiar reprezintă o regulă şi chiar atunci când au alternative mai sănătoase de comandat, pentru că la ora actuală, toată mâncarea asta de catering este foarte diversă, deci pot alege şi ceva sănătos, totuşi rămân pe produsele acestea de fast-food. Este clar că în toată lumea sunt extrem de nesănătoase. Problema cu ele este că au devenit şi mult mai ieftine, astfel încât şi le poate permite oricine.

Te-ar mai interesa: Mircea Badea: Nu mai pot cu subiectul cu iodura de...

Îmi amintesc, când copiii mei erau mici, în anii ’90, a mânca fast-food era ceva scump, deci era ceva nu îşi permitea nimeni. Astăzi, ele au devenit foarte accesibile şi cum sunt foarte atrăgătoare din punct de vedere estetic, sunt, mă rog, gustoase, frumoase, bune, aparent cel puţin, lumea le consumă cu sport. Nu ştiu în ce măsură educaţia mai este suficientă, pentru că educaţie s-a tot făcut din punctul acesta de vedere. Poate că ar trebui să mergem şi pe colaborarea cu restaurantele acestea de fast-food, astfel încât să îi învăţăm să facă produsele mai sănătoase, cât de cât măcar. Poate ar trebui să facem nişte lecţii în care să îi reînvăţăm pe oameni să prepare de mâncare acasă, pentru că nu este atât de dificil. Este cu certitudine mult mai sănătos.

Te-ar mai interesa: Nutriționist de la Harvard: „Acesta este pri...

O salată, în care să fie peşte sau altă carne, sau brânză (…) Cred că tot colaboarea cu instituţiile respective ar putea da unele rezultate şi desigur, pregătirea mâncării acasă, adusul mâncării de acasă la serviciu”, a spus nutriţionostul.

Întrebată la ce interval de timp ar avea „dezlegare” iubitorii de fast-food,Corina Zugravu a răspuns:

„Nutriţia nu e nici pe departe o ştiinţă atât de precisă, încât să vă dau un orar pentru fast-food. Cred că o dată maxim pe săptămână şi aici sunt foarte indulgentă”, a adăugat Corina Zugravu, nutriţionist.

Te-ar mai interesa: Primul ajutor în caz de înec. Medic român: După 4-...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private