Sari la conținut

Alimentul care prelungește viața, potrivit experților de la Harvard

Dieta
Sursă foto: MatissDzelve de la Pixabay
Dieta care prelungește viața femeilor

Alimentul care prelungește viața. Un studiu Harvard, care a fost publicat la 18 ianuarie 2022 în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, sugerează că un consum ridicat de ulei de măsline, în special atunci când acesta înlocuiește untul, margarina sau maioneza, este asociat cu longevitatea, relatează Health Harvard.

Oamenii de știință au reunit rezultatele a două studii ample de la Harvard (Nurses’ Health Study și Health Professionals Follow-up Study), în care au fost implicate peste 92.000 de persoane, atât de sex feminin dar și de sex masculin din Statele Unite, care au raportat detalii despre sănătatea și obiceiurile lor alimentare la fiecare doi ani.

Ce beneficii ai dacă înlocuiești alte grăsimi cu ulei de măsline

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat ulei de măsline, mai mult de o jumătate de lingură pe zi, au avut un risc cu 19% mai mic de deces pe o perioadă de 28 de ani, în comparație cu cei care au consumat rar sau niciodată ulei de măsline.

Un consum mai mare de ulei de măsline a fost, totodată, asociat cu riscuri mai mici de deces din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului, a bolilor neurodegenerative sau a bolilor pulmonare.

În rândul persoanelor care au înlocuit untul, margarina sau maioneza cu ulei de măsline, rata de deces a fost cu până la 34% mai mică decât cea a persoanelor care nu au înlocuit aceste grăsimi cu ulei de măsline.

Studiul a fost observațional și nu dovedește că uleiul de măsline prelungește viața.

Cercetătorii sunt de părere că proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale uleiului de măsline ar putea juca un rol în protejarea sănătății.

Prorietățile uleiului de măsline

Uleiul de măsline este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, iar printre acestea se numără:

  1. Bogat în acizi grași sănătoși: Uleiul de măsline este o sursă excelentă de grăsimi monoinsaturate, în special acid oleic, care poate contribui la reducerea riscului de boli de inimă prin scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și creșterea nivelului de colesterol HDL (colesterolul „bun”).
  2. Antioxidant puternic: Este bogat în antioxidanți, cum ar fi vitamina E și compușii fenolici, care luptă împotriva stresului oxidativ și a inflamației în corp, contribuind astfel la prevenirea bolilor cronice și la menținerea sănătății celulelor.
  3. Protecția împotriva bolilor de inimă: Consumul regulat de ulei de măsline poate reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, datorită efectelor sale benefice asupra colesterolului și a tensiunii arteriale.
  4. Benefic pentru sănătatea creierului: Acizii grași omega-3 din uleiul de măsline pot ajuta la menținerea sănătății creierului și la prevenirea declinului cognitiv asociat îmbătrânirii.
  5. Îmbunătățirea sănătății digestive: Consumul de ulei de măsline poate ajuta la menținerea sănătății tractului digestiv și la prevenirea problemelor digestive, cum ar fi refluxul acid și constipația.
  6. Contribuția la sănătatea oaselor: Uleiul de măsline este asociat cu o mai bună absorbție a calciului, ceea ce poate contribui la menținerea sănătății oaselor și prevenirea osteoporozei.
  7. Benefic pentru sănătatea pielii și a părului: Aplicarea uleiului de măsline pe piele poate hidrata și hrăni pielea, ajutând la menținerea sănătății și elasticității acesteia. De asemenea, poate fi folosit pentru a conferi strălucire și hidratare părului.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel