Sari la conținut

Alimentul care prelungește viața. Secretul celor mai longevivi oameni de pe planetă

Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei

Alimentul care prelungește viața e foarte des prezent în dieta celor mai longevivi oameni de pe planetă. Conform specialiștilor, dacă mănânci pește des poți trăi mai mult cu doi ani. 

Ceea ce e foarte important e ca peștele pe care îl consumți să fie un sortiment cât mai sănătos, să fie gătit la grătar, cuptor sau la abur, nu prăjit în unlei. Peștele e bogat în proteine de calitate, conține vitamine și acizi grași Omega 3, care sunt esențiali pentru menținerea sănătății creierului.

Cele mai săbătoase sortimente de pește

E recomandat să mâncăm 1-2 porții de pește pe săptămână pentru a ne putea bucura pe deplin de beneficiile pe care le oferă. Puteți consuma, de asemenea, și conserve de pește, ton sau alte preparate pe bază de pește.

Cele mai sănătoase sortimente de pește sunt somonul, macroul, păstrăvul, sardinele, scrumbia de Dunăre. Ar trebui ca pe acestea să le includeți mai des în regimul alimentar.

Acizii grași Omega 3 sunt responsabili de reducera riscului de AVC și alte boli de inimă. Un studiu a arătat faptul că dacă consumi pește nu mai ești atât de predispus acestor boli crunte. Accidentul vascular cerebral şi infarctul sunt două dintre cele mai frecvent cauze ale decesului prematur la nivel mondial.

Substanţele nutritive din peşte sunt esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, încă din stadiu embrionar. Din acest motiv, gravidele şi femeile care alăptează sunt sfătuite să consume săptămânal 1-2 porţii de peşte.

Trebuie evitate însă sortimentele de peşte cu conţinut ridicat de mercur, precum şi fructele de mare sau peştele crud, care pot conţine bacterii periculoase, deoarece fătul poate avea de suferit la nivel cerebral.

Peste 40% din populaţia lumii suferă de carenţă de vitamina D, iar o posibilă explicaţie poate fi şi consumul redus de peşte. Somonul şi heringul sunt sortimentele de peşte cu cel mai ridicat procent de vitamina D, o substanţă nutritivă esenţială pentru oase puternice şi sănătoase, arată un studiu publicat în Jurnalul Nutrition.

Un studiu realizat pe 95 de persoane a arătat însă că 3 porţii de somon consumate săptămânal ar putea contribui la ameliorarea tulburărilor de somn, datorită nivelului crescut de vitamina D conţinut de acest tip de peşte.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel