Sari la conținut

Alimentul care regenerează ficatul. Prof. dr. Irinel Popescu: ”O linguriță antagonizează efectele toxice”

Prof. Irinel Popescu
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este în prezent cea mai frecventă boală hepatică pe care o întâlnim în practicile medicale. Ea afectează până la 46% dintre adulții din țările occidentale dezvoltate, probabil asociată cu numărul tot mai mare de persoane supraponderale și obeze. Ea poate apărea chiar și la până la 7% dintre persoanele slabe.

Ceea ce recunoaștem de obicei ca fiind ficat gras este cunoscut în medicină sub numele de boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). Se numește astfel pentru a o diferenția de afectarea ficatului cauzată de abuzul de alcool.

Vorbim de NAFLD atunci când mai mult de 5% din celulele hepatice (pe care le numim hepatocite) conțin grăsime. Acest lucru se poate vedea la o biopsie sau poate fi presupus prin alterările pe care pacientul le prezintă la analiza ficatului sau la radiografiile și ecografiile pe care le efectuăm.

Dușmanul numărul unu pentru ficat

Dr. Irinel Popescu lansează un semnal de alarmă și susține că dușmanul numărul unu pentru ficat este în continuare alcoolul, însă nu numai.

”Inamicul numărul 1 rămâne alcoolul ca și toxic extern, dar și anumite medicamente. Dintre acestea, în primul rând, Paracetamolul, în doze mari, poate să dea chiar insuficiență hepatică acută. Dar toxice sunt și în alimente, în alimentația modernă, și aici intră cealaltă categorie de acizi grași, cei saturați, grăsimile nocive. Iar agresiunea asupra ficatului se traduce din ce în ce mai mult în așa numitul ficat gras, așa numita steatoză hepatică, aceasta este faza benignă, urmată de faza mai agresivă, steatohepatita, care poate să ducă la fibroză și în final la ciroză hepatică și chiar la nevoie de transplant.

Alimentele procesate au multe componente nocive și agresive asupra ficatului. Și, din punct de vedere hepatic, carnea nu este foarte recomandată. Acolo sunt și grăsimi saturate, pentru ficatul gras, carnea nu este un aliment extrem de recomandat”, a explicat medicul Irinel Popescu.

Prof. Irinel Popescu
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Eficiența unor remedii naturale pentru detoxifierea ficatului

Fiind întrebat de producătoarea Florentina Fântânaru, în cadrul emisiunii „De-a viața ascunselea”, în legătură cu eficiența unor remedii naturale pentru detoxifierea ficatului, reputatul medic a afirmat că acestea pot să aibă, până la un anumit punct, rezultate.

”Este nevoie de o anumită protecție a ficatului, iar cei care folosesc asemenea remedii, în aceleași timp, evită toxicele. Adică în loc să consume alcool, consumă aceste remedii. Unele dintre ele, fără să existe dovezi foarte clare, dar se știe foarte bine că acizii grași polinesaturați de tip Omega 3, Omega 6, Omega 9, sunt utili.

Plantele, unele extracte de plante, din care se face Silimarina de exemplu, se spune că au anumite acțiuni antioxidante. Deci lucrurile astea nu sunt foarte dovedite științific dar nu sunt nici contestate. Iar aceste medicamente sunt pe piață, și sunt recomandate de gastroenterologi în bolile hepatice cronice. Deci ele se bazează pe acțiuni de acest tip asupra celulei hepatice și care au un suport destul de serios”, a explicat el.

Există totuși un aliment care „anulează efectele alcoolului” și contribuie la regenerarea după ce ai băut. E vorba despre miere.

”S-a dovedit că această capacitate de regenerare este dependentă de hormonii sexuali și din acest motiv ficatul femeilor se regenerează mai repede decât ficatul bărbaților”, a afirmat prof. dr. Irinel Popescu la Antena 3 CNN.

Reputatul doctor a subliniat că estrogenii sunt responsabili pentru realizarea acestui proces.

”În ceea ce privește regenerarea celulelor, în sine, se spune că o dată la 7 ani întreg organismul omenesc este cu totul altul. Deci acest turn-over în care avem celule noi în toate țesuturile organismului se întâmplă în acest interval de timp, mai rapid sau mai încet, în funcție de organ”, a mai explicat prof. dr. Irinel Popescu.

Alimentul care regenerează ficatul

Mierea este un adevărat ajutor esențial în regenerarea ficatului gras.

”Revenind la ficat, această formidabilă capacitate de regenerare este interesantă. Și aș mai adăuga ceva. Se spune că, vorbind de alcool ca toxic major pentru ficat, sunt alimente care pot să antagonizeze această capacitate și de curând s-a descoperit că mierea este un astfel de aliment care poate să antagonizeze efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu.

Cu toate acestea, medicul atrage atenția că este important să consumați mierea îndată ce ați băut prea mult alcool și nu a doua zi.

În plus, potrivit medicului, ”ciroza alcoolică este o boală toxic-nutrițională, deci boala celor care consumă alcool fără să mănânce… Iarăși, mâncarea obișnuită este recomandată, mai exact, la masă a consuma acel pahar de alcool este formula cea mai bună.

Iată că și mierea poate să adauge ceva la asta. Și aș mai adăuga ceva legat de capacitatea de regenerare a ficatului. Ficatul este, poate, singurul organ care nu îmbătrânește, deci bine protejat. Noi am făcut transplant hepatic cu organ prelevat de la persoană de 90 de ani”, a explicat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel