Sari la conținut

Alimentul care scade cu 60% riscul de cancer pancreatic, dacă e consumat zilnic

Surse de potasiu

Alimentul care scade cu 60% riscul de cancer pancreatic. Bananele sunt fructe populare adesea consumate ca parte a unui mic dejun sănătos sau pentru a oferi energie în timpul unei zile aglomerate.

Dar, ceea ce mulți oameni nu știu este că acest fruct poate ajuta la prevenirea cancerului. Bananele sunt bogate în potasiu, iar consumul unei banane ușor verzi zilnic poate reduce riscul de cancer.

Oamenii de știință de la universitățile Newcastle și Leeds au descoperit că consumul unei banane ușor verzi zilnic poate reduce riscul de cancer în cazul persoanelor cu sindromul Lynch, o afecțiune genetică care crește riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, inclusiv cel ovarian, intestinal, de stomac, uterin și pancreatic, prin examinarea a aproximativ 1.000 de persoane cu această afecțiune.

Amidonul rezistent scade riscul de cancer

Publicate în Cancer Prevention Research, cercetările au evidențiat faptul că o doză zilnică de supliment de amidon rezistent – echivalentul unei banane verzi – pe o perioadă de doi ani reduce unele tipuri de cancer cu până la două treimi. Amidonul, care poate fi găsit în ovăz, cereale, fasole și banane ușor verzi, nu a afectat cancerele din intestin, dar le-a redus în alte părți ale corpului cu mai mult de jumătate.

Profesorul John Mathers, de la Universitatea Newcastle, a declarat: „Am constatat că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”. Potrivit cercetării, suplimentul a fost deosebit de eficient în cazul cancerului gastric, al tractului biliar, pancreatic, esofagian și al duodenului.

Profesorul Mathers a explicat: „Acest lucru este important, deoarece cancerul din tractul gastrointestinal superior este dificil de diagnosticat și, adesea, nu este depistat din timp”. Efectul remarcabil a fost observat că a durat 10 ani după întreruperea administrării suplimentului, iar experții speră că descoperirile privind amidonul rezistent au fost benefice pentru populația generală, nu doar pentru persoanele cu sindromul Lynch.

Cercetările anterioare publicate în cadrul aceluiași studiu pe termen lung au arătat, de asemenea, că aspirina a redus cu 50% riscul de cancer al intestinului gros. Profesorul Sir John Burn, de la Universitatea Newcastle și Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, care a condus studiul împreună cu profesorul Mathers, a declarat: „Când am început studiile în urmă cu peste 20 de ani, ne-am gândit că persoanele cu predispoziție genetică la cancerul de colon ne-ar putea ajuta să testăm dacă am putea reduce riscul de cancer fie cu aspirină, fie cu amidon rezistent.

Pacienții cu sindromul Lynch prezintă un risc ridicat, deoarece sunt mai predispuși să dezvolte cancer, astfel încât constatarea că aspirina poate reduce la jumătate riscul de cancer de intestin gros și amidonul rezistent alte tipuri de cancer este de o importanță vitală. Pe baza studiului nostru, NICE recomandă acum aspirina pentru persoanele cu risc genetic ridicat de cancer, beneficiile sunt clare – aspirina și amidonul rezistent funcționează.”

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel