Sari la conținut

Alimentul care stimulează în mod natural producția de colagen

colagen
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro
cum se poate recupera colagenul pierdut dupa varsta de 45 de ani

Colagenul este cea mai abundentă proteină structurală din organism, pe care acesta o produce în mod natural. Fibrele de colagen mențin elasticitatea și fermitatea pielii, și îi permit să se întindă sau să se refacă după o rănire. În plus, exercită un rol important în a menține oasele puternice, dar și în funcționarea altor sisteme, precum a celui digestiv, respirator sau gastrointestinal.

Începând cu o anumită vârstă, scăderea nivelului de colagen natural din corp atrage după sine apariția anumitor probleme, printre care cele ale articulațiilor, pierderea masei musculare sau prezența tot mai accentuată a ridurilor. Din acest motiv poate fi recomandată suplimentarea din surse externe.

Sonia Argint, blogger, a vorbit, în cadrul emisiunii Numai de bine, despre experiența sa cu acest ingredient minune și despre rolul pe care l-a avut colagenul în viața ei.

”Colagenul este cea mai răspândită proiteină din organismul uman. Undeva la 20-25% din corpul nostru conține colagen și este un element care acționează cumva ca un liant în organismul nostru, adică la nivelul pielii, la nivelul părului, la nivelul articulațiilor, al oaselor, această proteină dă un fel de flexibilitate, de elasticitate”, explică Sonia Argint.

Producția de colagen nu se oprește complet, dar ea poate încetini semnificativ odată cu vârsta de 25 de ani.

”De atunci, în fiecare an, scade cu 1%. Numai că noi ajungem să observăm acest declin al nivelului de colagen din organism abia undeva la 35-40 de ani, când este foarte vizibil”, mai precizează Sonia Argint.

Există mai multe tipuri de colagen în organism. De exemplu, colagenul de tip 1 este prezent în piele, tendoane și oase, în timp ce colagenul de tip 2 se găsește în cartilaje.

Tipuri de colagen

Deși în funcție de secvența de aminoacizi care formează lanțurile polipeptidice ale proteine s-au identificat peste 28 de tipuri de colagen, patru dintre acestea sunt cele mai importante pentru organismul uman.

  • colagenul de tip I se regăsește în piele, tendoane, oase, țesut conjunctiv și dinți, fiind componenta structurală de bază a matricei extracelulare de la nivelul dermului (se găsește în corp în proporție de 90%);
  • colagenul de tip II se regăsește doar în țesuturile cartilaginoase, acoperind suprafețele articulare; are un rol esențial în amortizarea articulațiilor și a discurilor intervertebrale;
  • colagenul tip III susține structura mușchilor, a organelor și vaselor de sânge;
  • colagenul tip IV se regăsește în epidermă și structura reticulară a membranelor, având rol în formarea și susținerea lor.

Sonia Argint: alimentația ne poate fi prieten sau poate să creeze carențe

”Alimentația pe care o avem poate să fie un prieten sau poate să creeze carențe. Tocmai de aceea, este bine să mâncăm alimente verzi, frunze verzi, spanac, broccoli, mulți antioxidanți din fructele de pădure, din citrice, desigur, carne, ouă, pește, în special somonul”, explică Sonia Argint.

”Eu nu sunt specialist. Vreau să fac acest disclaimer de la bun început și anume că orice supliment este bine să fie recomandat de medicul la care mergi, de un nutriționist, de un specialist.

În ceea ce mă privește, eu am început să iau colagen acum câțiva ani. Am trecut prin diverse branduri de colagen pe care le-am luat, pentru că există și lichid, există și sub formă de pulbere și ceea ce am observat este că atunci când l-am nimerit pe cel bun a avut un impact extraordinar de bun asupra articulațiilor mele. Mă durea un genunchi. Nu mai puteam să alerg. Și atunci am început să iau un anumit tip de colagen și, la un moment dat, după vreo două luni, am remarcat că nu mă mai doare genunchiul”, menționează Sonia Argint.

Mulți oameni aleg să ia suplimente cu colagen în mod regulat, zilnic, ca parte a rutinei lor de îngrijire a pielii și a sănătății articulațiilor. Această abordare poate ajuta la menținerea nivelurilor de colagen și la susținerea sănătății țesuturilor pe termen lung.

”De asemene, este foarte important de menționat faptul că acest colagen nu trebuie luat singur. Tot timplu trebuie suplimentat cu vitamina C, pentru că vitamina C este cea care îl fixează. Există studii prin care se spune că un aport extra de zinc și de cupru ar putea să ajute”, mai explică bloggerul Sonia Argint.

Alimente care stimulează producția naturală de colagen

colagen
Sursă foto: Nature

Producția endogenă (naturală) de colagen din organism începe să se diminueze începând cu vârsta de 25-30 de ani, dar astfel de rezerve sunt încă importante pentru sănătatea oaselor, articulațiilor și a pielii.

Iată care sunt o parte din alimentele care conțin nutrienți ce ajută la stimularea rezervelor de colagen:

  • proteinele din carne roșie, carne de pasăre, fructe de mare, tofu, legume;
  • albuș de ou, germeni de grâu, varză, sparanghel, ciuperci (conțin prolină, unul din aminoacizii sintetizați de organism pentru a produce colagen);
  • gelatina, pielea de porc sau de pui;
  • citrice, mere, legume verzi (stimulează absorbția suplimentelor și producția naturală de colagen datorită conținutului de Vitamina C);
  • susan, nuci, cereale integrale, linte, fasole, semințe de dovleac, ouă conțin zinc);
  • piper negru, caju, semințe de susan, pudră de cacao, ciocolată neagră, asparagus, linte, organe (conțin cupru).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel