joi, octombrie 6, 2022

Alimentul comun care reduce riscul de deces. Nutriționist: Ar fi ideal să-l consumăm de două ori pe săptămână.

În ciuda faptului că există numeroase  îngrijorări cu privire la cât de periculos ar fi consumul de pește pentru sănătate,  Mihaela Bilic a dezmințit miturile legate de acest aliment, precizând că ar fi indicat să se consume pește de cel puțin două ori pe săptămână.

Te-ar mai interesa: Dramă teribilă pentru o celebră artistă: Mi-au dat...

În același timp, medicul nutriționist a subliniat, că ar fi indicat să se alterneze speciile de pești consumate.

Alimentul comun care reduce riscul de deces

Într-o postare pe Facebook, Mihaela Bilic a vrut să lămurească toate aspectele legate de consumul de pește, dacă este sănătos sau, dimpotrivă, periculos.

„Nutriția și religia s-au pus de acord: peștele este valoros și esențial în echilibrul alimentar. Ca urmare, în orice post există dezlegare la pește. Beneficiile consumului de pește sunt incontestabile, nu dați vina pe contaminarea cu mercur sau creșterea intensivă, ca să nu mâncați pește.

Consumul de pește de 2 ori pe săptămână reduce cu 36% riscul de deces prin boli coronariene și cu 17% riscul de deces în general. Cercetătorii de la școala de Sănătate publică de la Harvard au ajuns la o concluzie surprinzătoare: a nu mânca pește este mai grav și mai dăunător pentru sănătate decât a mânca pește contaminat cu mercur.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu noi în timpul unui atac de panic...

În realitate, cantitatea de mercur ce poate fi prezentă în peștele gras precum somonul sau păstrăvul este foarte mică și devine neglijabilă în cazul peștilor mici de tip sardină sau hamsie.

Avantajele consumului de pește

Cât despre avantaje, peștele este principala sursă de grăsimi omega 3, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară și cu rol crucial în funcționarea creierului și retinei. Persoanele care consumă pește în mod regulat sunt protejate de îmbătrânirea pielii și a ochilor, de parkinson și Alzheimer și fac mai rar depresie. Riscul de demență senilă scade cu 30%, iar bolile inflamatorii de tip artroză sunt și ele considerabil reduse.

Te-ar mai interesa: Tragedie în lumea filmului. Actriță celebră, diagn...

Nutriționist: Ar fi ideal să-l consumăm de două ori pe săptămână

Dincolo de beneficiile acizilor grași omega 3, peștele are și alte virtuți:

Indiferent că este de apă sărată sau apă dulce, peștele reprezintă o sursă excelentă de proteine. Ca și în cazul cărnii, conține 18-22 g proteine/100 g produs. E vorba de proteine complete, cu toți aminoacizii esențiali prezenți. Spre deosebire de proteinele din carnea de vită și pui, cele din pește sunt mai ușor de digerat, conțin mai puțin colagen și elastină. Campion la acest capitol este codul eglefin care are indice de digestibilitate de 100%.

Te-ar mai interesa: Horoscop 7 octombrie. Nu irosi celulele nervoase p...

De câte ori pe săptămână e bine să mâncăm pește

Altă calitate deloc neglijabilă: conținutul bogat de seleniu, zinc și vitamina B12, trei micronutrienți care încetinesc îmbătrânirea celulară și luptă împotriva stresului oxidativ. Sardina și heringul sunt cei mai bogați în vitamina B12.

Grăsimea de pește conține vitamina E și vitamina D, nutrienți esențiali pentru rezistența scheletului și a sistemul imunitar. Campioni sunt somonul și lupul de mare. Toate speciile marine conțin iod, element indispensabil pentru fabricarea hormonilor tiroidieni. De la metabolism, la memorie și siluetă, lipsa de iod dezechilibrează tot organismul.

Te-ar mai interesa: Accident vascular cerebral: băutura care dublează ...

Ideal ar fi să mâncăm pește de minim 2 ori/săptămână, din care o dată să fie pește gras. Variați speciile de pește și modul de gătit: proaspăt sau congelat, afumat sau în conservă, pe grătar, la cuptor, la abur sau prăjit, sub formă de ciorbă, saramură sau sushi cu pește crud, important este să îl includem în meniu cât mai des”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private