Sari la conținut

Alimentul delicios și răcoros care poate îmbunătăți sănătatea rinichilor

inghetata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimentul delicios benefic pentru sănătatea rinichilor

Alimentul delicios benefic pentru sănătatea rinichilor. Cultura italiană este renumită pentru multe lucruri, iar o dietă care promovează longevitatea este unul dintre ele.

E vorba de alimente sănătoase precum, roșiile bogate în antioxidanți și alte legume, dar și peștele, uleiul de măsline și alte grăsimi sănătoase.

Cercetătorii din Sicilia au descoperit acum că există cazuri în care un anumit aliment congelat poate fi de fapt benefic pentru optimizarea sănătății unui organ cheie.

Pentru un studiu din mai 2024 publicat în jurnalul internațional Medical Sciences, o echipă de cercetători universitari și medicali din orașul de coastă sicilian Messina a remarcat că, pentru pacienții diagnosticați cu boală renală cronică, experții recomandă o mare grijă în privința nutriției, în special la alimentele procesate, sodiu, grăsimi saturate, aportul de lichide și electroliți, fosfor, potasiu și proteine.

Alimentul răcoros de vară pentru pacienții cu boli renale

Dar cercetătorii au recunoscut că o dietă atât de disciplinată, deși poate chiar blândă, poate „îngreuna menținerea regimului alimentar pentru perioade excesiv de prelungite, deoarece tind să devină frustrați și nu doresc să renunțe” la oportunitățile de a se reuni cu prietenii și cei dragi în jurul acestora. alimente.

„Deoarece acești pacienți țin o dietă limitată pentru perioade lungi”, au spus ei, „înghețata ar putea fi o alternativă validă și plăcută la alte alimente în perioadele neacute și moderat severe, făcând dieta mai puțin monotonă și mai plină de satisfacții.”

Echipa de cercetare a urmărit 36 ​​de pacienți cu insuficiență renală cronică și a propus două diete. Ambele au fost sărace în proteine ​​și sodiu, au inclus cinci mese pe zi și au încurajat utilizarea fructelor, legumelor și uleiului de măsline extravirgin.

Cu toate acestea, Dieta B a înlocuit două gustări în fiecare săptămână cu sorbet de lămâie în loc de fructele pe care participanții la Dieta A le-au mâncat.

După șase luni, cercetătorii au verificat diverși indicatori de sănătate, cum ar fi funcția rinichilor și sănătatea sistemului imunitar. Ei au descoperit că:

  • Grupul care a consumat dieta B a avut niveluri mai sănătoase de deșeuri în sânge, ceea ce indică faptul că rinichii au facut o treabă adecvată de filtrare a sângelui.
  • Grupul care a consumat Dieta B a arătat o îmbunătățire „semnificativă” a anumitor markeri nutriționali, cum ar fi transferrina, o proteină care transportă fierul în întregul corp.
  • Grupul Dieta B a arătat niveluri îmbunătățite de limfocite, un tip de globule albe care ajută la funcționarea sistemului imunitar.
inghetata
sursa foto: arhiva doctorulzilei

Ce tip de înghețată e benefic

„Rezultatele au indicat că înghețata a reprezentat o alternativă bună la ambele grupuri de pacienți în ceea ce privește valorile nutriționale și satisfacția pacientului”, a raportat echipa de cercetare, adăugând: „Acest studiu concluzionează că înghețata ar putea exercita efecte benefice. în plus față de regimurile alimentare ale pacienților cu o boală cronică de rinichi.”

Acest lucru duce la câteva deserturi care se pot aplica chiar și la mulți pacienți cu boli renale non-cronice. Pentru acești pacienți, cercetătorii au exclus ceea ce au numit „înghețată pe bază de lapte”, ale căror ingrediente principale pe care le notează sunt adesea laptele, zahărul, ouăle și uneori, grăsimile vegetale.

Ei au luat în considerare înghețatele pe bază de iaurt, despre care au spus că „întâmpină un interes din ce în ce mai mare”. Cu toate acestea, conținutul de proteine ​​din produsele cu iaurt înghețat nu este tocmai adecvat pentru unii pacienți.

„Singurele înghețate cu fructe pe bază de apă sunt înghețata de căpșuni și înghețata de lămâie”, au spus cercetătorii. În acest caz, sorbetul de lămâie a fost câștigătorul răcoritor care a oferit suficientă aroma pentru a menține diversitatea dietelor, dar rămânând în parametrii sănătoși.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel