Sari la conținut

Alimentul extrem de gustos care poate înlocui carnea. Scade colesterolul și glicemia

gustare sanatoasa
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro.
sursa sanatoasa de gustare

Alimentul extrem de gustos care poate înlocui carnea. Năutul este o sursă excelentă de fibre, vitaminele B6 şi B9, acid folic, mangan, proteine şi minerale precum fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru şi zinc. Extrem de gustos şi cu un conţinut bogat de proteine, năutul poate înlocui cu succes carnea.

Protejează inima şi reglează glicemia

Studiile efectuate în Statele Unite arată că o dietă bogată în năut poate preveni bolile de inimă. Prin conţinutul bogat de fibre, consumul de năut scade nivelul colesterolului „rău” din sânge, care duce la apariţia bolilor cardiovasculare.
Cura cu năut este ideală pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece previne creşterea rapidă a nivelului de zahăr în sânge imediat după masă.

Boabele de năut se pot consuma fie ca atare, fie în salate. În cazul în care nu sunt deja preparate, boabele de năut trebuie lăsate în apă, să se înmoaie, timp de aproximativ 12 ore. Apoi se scurg şi se usucă bine înainte de a le pregăti, la foc mic.

Cele mai cunoscute preparate culinare pe bază de năut sunt cele arabe: humus sau falafel (piure de năut prăjit). În diferite colţuri ale lumii, făina de năut se foloseşte pentru produse de panificaţie: în Italia, se obţin din ea aşa-numitele panelli, la Marsilia – panisse, în India – Besan Puda, în timp ce în Iran şi Afganistan făina de năut este folosită la prepararea biscuiţilor.

Combate cancerul de colon

Năutul este ideal pentru îmbunătăţirea digestiei, ajută intestinele să-şi mărească volumul, prevenind în acest fel constipaţia şi apariţia altor afecţiuni mai grave, precum cancerul de colon.
Fierul din compoziţia năutului oferă organismului energia de care are nevoie, iar magneziul ajută la producerea unor enzime cu efect antioxidant, care încetineşte procesul de îmbătrânire.

Combate anemia

Vitaminele din gama B, fierul şi acidul folic care se regăsesc în componenţa năutului sunt deosebit de bune pentru tratarea formelor uşoare şi moderate de anemie, dar şi pentru prevenirea acesteia.

Distruge paraziţii intestinali

Decoctul de năut, preparat din trei linguriţe cu năut boabe, care se fierb timp de zece minute în 300 de ml de apă, este un remediu-minune pentru combaterea paraziţilor intestinali de orice natură. Tratamentul cu două căni cu decoct pe zi trebuie urmat timp de o săptămână.

Alimentul extrem de gustos care poate înlocui carnea

Îmbunătăţeşte somnul
Vitamina B6, ce se găseşte din plin în compoziţia năutului, este importantă pentru producţia de serotonină, necesară pentru un somn odihnitor. Îl puteţi consuma fiert, alături de alte legume, înainte de culcare. Pentru un somn bun puteţi mânca şi humus, care este pregătit din năut fiert.

Alimentul extrem de gustos care poate înlocui carnea. Scade pofta de mâncare

Fiind un aliment cu un procent mic de grăsimi şi un conţinut bogat de fibre, năutul este recomandat persoanelor care doresc să-şi ţină sub control greutatea, dar şi celor care doresc să slăbească.
100 de grame de năut fiert are foarte puţine calorii, 163, mai puţine decât 100 de grame de piept de pui gătit fără piele. Năutul este foarte săţios şi scade pofta de mâncare, iar o ceaşcă de năut asigură 50% din necesarul zilnic de fibre. Este ideal şi pentru vegetarieni, deoarece înlocuieşte cu succes carnea.

Unguentul face minuni în vitiligo

Cercetătorii indieni au ajuns la concluzia că năutul ar putea sta la baza unui tratament pentru milioanele de bolnavi de vitiligo din întreaga lume. Studiul a relevat că aplicarea unui unguent cu năut pe zonele depigmentate poate trata eficient boala, ajutând la repigmentarea pielii şi controlând eficient extinderea bolii. Cercetările efectuate pe un număr de pacienţi au arătat că aceştia şi-au recăpătat pigmentul într-o perioadă cuprinsă între 20 şi 90 de zile.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel