Sari la conținut

Alimentul național cu puteri surprinzătoare pentru lupta împotriva cancerului. Mulți îl evită din cauza efectelor secundare neplăcute

fasole
sursa foto: retete si vedete
Fasolea, alimentul cu puteri anti-cancer extrem de iubit de români

Alimentul național cu puteri surprinzătoare pentru lupta împotriva cancerului.Cu toate acestea, mulți îl evită din cauza efectelor secundare neplăcute.

Un studiu cu supraviețuitori ai cancerului colorectal a arătat că anumite leguminoase ar putea oferi un beneficiu rapid și semnificativ pentru sănătatea intestinală, modulând markerii legați de boală și obezitate.

Studiul MD Anderson Cancer Center a urmărit 48 de bărbați și femei care au îndeplinit condițiile prealabile ale obezității și leziunilor intestinale, cu antecedente de cancer colorectal (CRC) sau polipi precancerosi, timp de 16 săptămâni, în timp ce au încorporat o ceașcă de fasole marine uscată (Phaseolus vulgaris) în dieta lor zilnică.

Este vorba de acele leguminoase albe pe care le puteți găsi cel mai probabil într-o cutie de fasole cu sos. Cercetătorii s-au concentrat asupra acestor fasole datorită conținutului lor ridicat de fibre, aminoacizi și alți nutrienți care pot stimula bacteriile benefice din colon.

Alimentul național cu puteri surprinzătoare pentru lupta împotriva cancerului

Analiza probelor de sânge și scaun prelevate pe tot parcursul studiului și în urma studiului a relevat o schimbare rapidă și semnificativă a sănătății intestinale în general, în special cu o creștere a populației de bacterii benefice (speciile Faecalibacterium, Eubacterium și Bifidobacterium) și o scădere a bacteriilor patogene.

Aceste bacterii pot intra în atac atunci când simt un sistem imunitar slăbit și au fost legate de exacerbarea bolilor cronice, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale și cancerul. Anumite specii de bacterii intestinale au fost deja implicate într-un risc crescut de CRC.

„Observarea unei schimbări în diversitatea microbiomului doar cu intervenția dietei este rară, iar acest studiu subliniază capacitatea unui aliment prebiotic ușor disponibil de a produce astfel de schimbări”, a spus dr. Carrie Daniel-MacDougall, co-autor și profesor asociat de epidemiologie.

„Pe parcursul a opt săptămâni, a existat o îmbunătățire a sănătății intestinale a participanților, marcată de o creștere a bacteriilor benefice, care alungă bacteriile dăunătoare”.

Proba BE GONE a văzut participanții cu o ceașcă pe zi de fasole marine uscată, pre-gătită, care ar putea fi ușor încorporată în mese. Oamenii își pregăteau propriile mese și erau considerați aderenți la ghiduri dacă consumau cel puțin 80% din necesarul zilnic. La fiecare patru săptămâni, s-au prelevat probe de sânge de scaun și de jeun pentru a evalua orice schimbări în microbiomul intestinal.

Studierea acestei cohorte a fost de un interes deosebit pentru Centrul de Cancer. În timp ce obezitatea, o dietă proastă sau alte afecțiuni gastro-intestinale pot deranja un microbiom intestinal echilibrat, poate duce la rezultate mai proaste pentru persoanele aflate în recuperare.

Inflamația intestinală provocată de o dietă proastă poate submina eforturile de prevenire după îndepărtarea polipilor precancerosi sau tratamentul cancerului și chiar poate afecta supraviețuirea.

Fasolea nu induce inflamație intestinală

Fasolea este adesea evitată din cauza efectelor secundare gastrointestinale anticipate – cel mai frecvent, balonare și flatulență. Efectele secundare provin din fermentarea oligozaharidelor (fibrelor) nedigerabile ale leguminoaselor, care are loc la nivelul colonului și de fapt are ca rezultat o creștere a bacteriilor benefice.

În special, atunci când participanții s-au întors la dieta de dinainte de studiu, fără ceașca de fasole pe zi, sănătatea intestinală și populația de bacterii sănătoase s-au diminuat în patru săptămâni.

„Fasolea nu pare să inducă inflamație intestinală sau să aibă un impact serios asupra obiceiurilor intestinale, ceea ce este crucial pentru supraviețuitorii și pacienții CCR”, a spus Daniel-MacDougall. „Cu toate acestea, odată ce participanții au încetat să mănânce fasole, efectele pozitive s-au estompat rapid, subliniind necesitatea de a educa pacienții cu privire la modul de a menține obiceiuri sănătoase”.  

Acest ultim studiu evidențiază modul în care o sursă de hrană accesibilă, bogată în prebiotice, poate avea un impact rapid asupra sănătății intestinului – și nu doar la pacienții cu un risc mai mare de inflamație legată de cancer. 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel