Sari la conținut

Aloe vera – remediul natural de nelipsit din casă! Are multiple utilizări pentru sănătate!

aloe vera

Aloe Vera este o plantă foarte respectată și iubită. Se cultivă ușor într-o ghiveci sau soluri sărace, îi place din plin soarele și este rezistentă la secetă, dar nu tolerează deloc înghețul.

Toată lumea ar trebui să aibă o plată de aloe vera în baie sau pe pervazul ferestrei din bucătărie, deoarece are atât de multe utilizări.

Aloe vera sau Aloe barbadensis este o plantă groasă, cu tijă scurtă, care stochează apă în frunzele sale. Este cel mai bine cunoscută pentru tratarea leziunilor cutanate, dar are și alte câteva utilizări care ar putea aduce beneficii sănătății.

  1. Conține compuși vegetali sănătoși

Industria cosmetică, farmaceutică și alimentară utilizează aloe vera pe scară largă, iar planta are o valoare anuală estimată de piață de 13 miliarde de dolari la nivel global.

Aloe vera este cunoscută pentru frunzele sale groase, ascuțite și cărnoase, care pot crește până la 30-50 centimetri lungime.

Fiecare frunză conține un țesut subțire care stochează apă, ceea ce face frunzele groase. Acest țesut umplut cu apă este „gelul” pe care oamenii îl asociază cu produsele de aloe vera.

Gelul conține majoritatea compușilor bioactivi benefici din plantă, inclusiv vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți.

  1. Are proprietăți antioxidante și antibacteriene

Antioxidanții sunt importanți pentru sănătate. Gelul de Aloe vera conține antioxidanți puternici aparținând unei familii numeroase de substanțe cunoscute sub numele de polifenoli.

Acești polifenoli, împreună cu alți câțiva compuși din aloe vera, ajută la inhibarea creșterii anumitor bacterii care pot provoca infecții la om.

Aloe vera este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antiseptice. Acesta este un motiv pentru care poate ajuta la vindecarea rănilor și la tratarea problemelor pielii.

  1. Accelerează vindecarea rănilor

Oamenii folosesc cel mai adesea aloe vera ca medicament de actualitate, frecându-l pe piele, mai degrabă decât consumându-l. De fapt, are o lungă istorie de utilizare în tratarea rănilor și, în special, a arsurilor, inclusiv a arsurilor solare.

Farmacopeia Statelor Unite descrie preparatele de aloe vera ca un protector pentru piele încă din 1810–1820.

Studiile sugerează că este un tratament topic eficient pentru arsurile de gradul I și II.

De exemplu, o revizuire a studiilor experimentale a constatat că aloe vera ar putea reduce timpul de vindecare a arsurilor cu aproximativ 9 zile în comparație cu medicamentele convenționale. De asemenea, a ajutat la prevenirea roșeaței, mâncărimei și infecțiilor.

  1. Reduce placa dentară

Cariile dentare și bolile gingiei sunt probleme de sănătate foarte frecvente. Una dintre cele mai bune modalități de a preveni aceste afecțiuni este de a reduce acumularea de plăci sau biofilme bacteriene pe dinți.

Într-un studiu de clătire a gurii a 300 de persoane sănătoase, cercetătorii au comparat sucul de aloe vera 100% pur cu ingredientul standard de apă de gură clorhexidină.

După 4 zile de utilizare, clătirea gurii cu aloe vera părea a fi la fel de eficientă ca clorhexidina în reducerea plăcii dentare.

Un alt studiu a constatat beneficii similare ale clătirii gurii cu aloe vera pe o perioadă de 15 până la 30 de zile.

Aloe vera este eficientă în uciderea bacteriei Streptococcus mutans producătoare de plăci în gură, precum și a drojdiei Candida albicans.

  1. Ajută la tratarea aftelor

Mulți oameni se confruntă cu ulcer la gură sau afte, la un moment dat în viața lor. Acestea se formează de obicei sub buză, în interiorul gurii și durează aproximativ o săptămână.

Studiile au arătat că tratamentul cu aloe vera poate accelera vindecarea ulcerelor bucale.

De exemplu, într-un studiu de 7 zile pe 180 de persoane cu ulcere bucale recurente, aplicarea unui plasture de aloe vera în zonă a fost eficientă în reducerea dimensiunii ulcerelor.

Cu toate acestea, nu a depășit tratamentul convențional cu ulcer: corticosteroizi.

Într-un alt studiu, gelul de aloe vera nu numai că a accelerat vindecarea ulcerelor bucale, ci și a redus durerea asociată cu acestea.

  1. Reduce constipația

Aloe vera poate ajuta, de asemenea, la tratarea constipației.

De această dată, latexul, nu gelul, oferă beneficiile. Latexul este un reziduu galben lipicios prezent chiar sub pielea frunzei.

Compusul cheie responsabil de acest efect se numește aloină sau barbaloină, care are efecte laxative bine stabilite.

Cu toate acestea, oamenii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranță cu utilizarea frecventă. Din acest motiv, latexul de aloe nu a mai fost disponibil în SUA ca medicament fără prescripție medicală din 2002.

  1. Poate îmbunătăți aspectul pielii și preveni ridurile

Există câteva dovezi preliminare care sugerează că gelul actual de aloe vera poate încetini îmbătrânirea pielii.

Într-un studiu realizat în 2009 pe 30 de femei cu vârsta peste 45 de ani, administrarea de gel oral de aloe vera a crescut producția de colagen și a îmbunătățit elasticitatea pielii pe o perioadă de 90 de zile.

Recenzii sugerează, de asemenea, că aloe vera ar putea ajuta pielea să păstreze umezeala și să îmbunătățească integritatea pielii.

  1. Scade nivelul zahărului din sânge

Oamenii folosesc uneori aloe ca remediu pentru diabet. Acest lucru se datorează faptului că poate spori sensibilitatea la insulină și poate contribui la îmbunătățirea controlului glicemiei.

De exemplu, o revizuire a opt studii a constatat că aloe vera ar putea avea beneficii pentru persoanele cu prediabet sau diabet de tip 2 datorită efectelor sale asupra controlului glicemic.

Cu toate acestea, calitatea studiilor existente nu este ideală, astfel încât oamenii de știință nu recomandă în prezent utilizarea aloe vera în acest scop.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel