Sari la conținut

Alunițe: 20+ lucruri de care să ții cont

Alunițele (nevi melanocitari) reprezintă pete sau excrescențe ale pielii, de o culoare mai închisă (de la roz până la maro închis). Ele sunt cauzate de celulele care formează pigmentul pielii, melanina (melanocite). Majoritatea alunițelor apar în timpul copilăriei și adolescenței și își pot schimba aspectul sau se pot estompa în timp (1). În acest articol îți spunem ce trebuie să știi despre alunițe: câte tipuri există, care sunt riscurile și semnele îngrijorătoare, cum le poți preveni.

Tipuri de alunițe

Există trei tipuri principale de alunițe (2):

  • alunițe congenitale: sunt prezente la naștere, pot fi plate și variază în funcție de culoare. Majoritatea alunițelor congenitale nu au potențial canceros.
  • alunițe dobândite: sunt cele care se dezvoltă mai târziu în viață. Cele mai multe dintre aceste alunițe sunt de culoare maro și apar din cauza efectelor radiațiilor solare. Ele sunt rotunde și nu se schimbă semnificativ pe măsură ce se înaintează în vârsta. Alunițele dobândite nu se transformă neapărat în melanom.
  • alunițe atipice: spre deosebire de alunițele congenitale și dobândite, alunițele atipice prezintă un risc mai mare de a deveni canceroase. Alunițele atipice sunt puțin mai mari și au margini în formă neregulată.

Formele alunițelor

De obicei alunițele sunt puncte mici, de culoare maro, dar acestea pot să difere în funcție de:

  • culoare și textură: alunițele pot fi maro, negre, roșii sau roz. Ele pot fi netede, încrețite, plate sau ieșite în evidență.
  • formă: cele mai multe alunițe sunt ovale sau rotunde.
  • mărime: alunițele sunt de obicei mai mici de 6 milimetri în diametru (dimensiunea unei radiere de creion).
  • locul unde se dezvoltă (scalp, axile, între degete de la picioare sau de la mâini). Majoritatea oamenilor au 10 până la 40 de alunițe, iar cele mai multe dintre acestea se dezvoltă până la vârsta de 50 de ani (1).

Semnele îngrijorătoare ale alunițelor

Despre alunițele cu potențial cancerigen poți afla mai multe de la medicul dermatolog, cel care este în măsură să facă investigațiile necesare pentru a determina tipul de aluniță. Alunița poate fi un semn de cancer de piele dacă are margini neregulate, o formă asimetrică sau dacă își schimbă culoarea, forma, dimensiunea. Iată ce ar trebui să urmărești (3):

  • asimetria: alunițele obișnuite sunt simetrice, spre deosebire de melanom, care este asimetric. O aluniță care are forma unui cerc aproape perfect este, cel mai probabil, inofensivă.
  • margine neregulată: un melanom ale marginile zimțate.
  • culoare neuniformă: alunițele obișnuite au o culoare uniformă, în timp ce melanomul poate prezenta mai multe culori diferite.
  • diametru mai mare de 6 milimetri: melanoamele depășesc, în general, această dimensiune.
  • evoluție: creșterea rapidă a unei alunițe sau a unei pete pigmentate poate fi suspectată ca melanom.

Dacă întâlnești unul sau mai multe dintre aceste semne, este important să te adresezi medicului, pentru o evaluare corectă. În timpul vizitei la dermatolog, se efectuează un examen dermatoscopic în scopul identificării prezenței timpurii a melanomului.

Cum poate fi protejată pielea

Este recomandat să iei măsuri pentru a-ți proteja pielea de radiațiile ultraviolete (UV). Radiațiile solare sunt asociate, în general, de creșterea riscului de melanom. De asemenea, copiii care nu sunt protejați de expunerea la soare au tendința de a dezvolta mai multe alunițe. Iată care sunt cele mai importante măsuri de protecție care pot fi luate (1):

  • evită orele când soarele este cel mai puternic (în intervalul 10.00 – 16.00).
  • încearcă să programezi activitățile în aer liber pentru alte momente ale zilei, chiar și în zilele înnorate sau în timpul iernii.
  • utilizează protecția solară pe tot parcursul anului. Aplică protecția solară cu aproximativ 30 de minute înainte de a ieși în aer liber, chiar și în zilele înnorate. Utilizează produse cu factor de protecție solară de cel puțin 15. Folosește aceste produse la fiecare două ore, mai des dacă înoți sau transpiri.
  • folosește ochelari de soare, pălării cu boruri largi, haine cu mâneci lungi. De asemenea, este bine să folosești haine fabricate din țesături tratate special pentru a bloca radiațiile UV.
  • evită lămpile de bronzare care emit raze ultraviolete, acestea pot crește riscul de cancer de piele.

 

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

 

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel