marți, august 16, 2022

Alzheimer, simptome prevestitoare. Demența este un termen care descrie o varietate de simptome care afectează funcționarea cognitivă a unei persoane. Are tendința de a se agrava în timp, așa că există câteva semne cheie de avertizare timpurie.

Demența apare atunci când celulele nervoase din creier nu mai funcționează. Boala poate afecta capacitatea de a gândi, memoria și raționamentul.

Te-ar mai interesa: Obiceiul care îți afectează sănătatea inimii și a ...

Deși, apare, de obicei, la persoanele în vârstă, nu reprezintă o etapă inevitabilă a îmbătrânirii. Creierul se deteriorează, în mod natural, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, dar această deteriorare apare mai rapid la persoanele cu demență.

Tipuri de demență

Există multe tipuri de demență. Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire, din SUA, cea mai frecventă este boala Alzheimer. Alte tipuri includ:

 • Demența cu corpi Lewy
 • Dementa fronto-temporala
 • Tulburări vasculare
 • Demență mixtă sau o combinație de tipuri

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență. Poate provoca pierderi de memorie, probleme de vorbire și comportament impulsiv.

De obicei, boala Alzheimer se agravează în timp.

Te-ar mai interesa: Ești mereu furios, supărat, stresat? Calmează-ți n...

Unele semne ale bolii Alzheimer includ:

 • uitare
 • dificultate în luarea deciziilor
 • probleme la îndeplinirea sarcinilor
 • schimbări de personalitate
 • probleme cu vorbirea

Demența fronto-temporală

Aceasta este o formă rară de demență care implică partea frontală și laterală a creierului. Poate provoca schimbări în comportamentul unei persoane, poate afecta abilitățile lingvistice sau ambele.

O persoană cu demență fronto-temporală poate prezenta:

 • schimbări de personalitate
 • modificări ale reacțiilor emoționale
 • dificultăți de planificare a lucrurilor
 • probleme cu vorbirea
 • dificultăți de înțelegere a propozițiilor

Semne precoce ale demenței

Există 10 semne tipice timpurii de demență. Pentru ca o persoană să primească un diagnostic, trebuie de obicei să experimenteze două sau mai multe dintre aceste simptome, care ar fi suficient de severe pentru a interfera cu viața de zi cu zi.

Te-ar mai interesa: Dezvăluirile unei actrițe celebre: ”M-am oprit pen...

Aceste semne timpurii ale demenței includ:

1. Pierderea memoriei

Pierderea memoriei este un simptom comun al demenței. O persoană cu demență poate avea dificultăți să-și amintească informațiile pe care le-a învățat recent și se poate baza pe prieteni și familie sau pe alte mijloace pentru a ține evidența lucrurilor.

Majoritatea oamenilor uită lucrurile mai des pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, de obicei își pot aminti informațiile mai târziu dacă pierderea memoriei este legată de vârstă și nu din cauza demenței.

Te-ar mai interesa: RUNE, mesaj important pentru trei zodii. Voropchie...

2. Dificultate în planificarea sau rezolvarea problemelor

O persoană cu demență poate avea dificultăți să urmeze un plan. De exemplu, poate avea dificultăți în a urmări o rețetă, în timp ce gătește sau să respecte instrucțiuni, în timpul condusului.

Rezolvarea problemelor poate deveni, de asemenea, mai dificilă, cum ar fi atunci când face socoteli pentru a plăti facturile.

3. Dificultate în realizarea sarcinilor familiare

O persoană cu demență poate avea dificultăți în îndeplinirea sarcinilor banale, de zi cu zi. De exemplu, poate avea dificultăți în a schimba setările de la televizor, a face o ceașcă de ceai sau a ajunge într-o locație familiară.

Te-ar mai interesa: Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă? Evită acest...

Această dificultate poate aărea acasă sau la serviciu.

4. Confuzie spațio-temporală

Demența poate face dificilă procesarea trecerii timpului. O persoană cu demență, poate, de asemenea,  să uite unde e, cum a ajuns acolo și de ce.

5. Provocări în înțelegerea informațiilor vizuale

Informațiile vizuale pot fi dificile pentru o persoană cu demență. Cititul, aprecierea distanței sau diferențele dintre culori pot deveni dificile.

Cineva care de obicei conduce sau merge cu bicicleta poate începe să găsească aceste activități provocatoare. S-ar putea pierde călătorind în locații familiare.

6. Probleme cu vorbirea sau scrisul

O persoană cu demență poate întâmpina dificultăți în a se angaja într-o conversație. S-ar putea să uite ce spune sau ce a spus altcineva și ar putea fi dificil să întrețină o conversație.

De asemenea, poate descoperi că are probleme cu ortografia, punctuația și gramatica.

7. Tendința de a greși lucrurile

Este posibil ca o persoană cu demență să nu-și amintească unde își lasă obiectele de zi cu zi, cum ar fi telecomanda televizorului, telefonul, portofelul și cheile. Plasarea greșită a bunurilor poate fi frustrantă și o poate determina să-i acuze de furt pe cei din jur.

8. Dificultăți în luarea deciziilor

Poate fi greu pentru cineva cu demență să înțeleagă ce este corect și rezonabil. Acest lucru poate însemna că plătesc prea mult pentru lucruri sau cumpără lucruri de care nu au nevoie.

Unele persoane cu demență acordă, de asemenea, mai puțină atenție igienei personale.

9. Retragerea din activități sociale

O persoană cu demență poate deveni dezinteresată de socializarea cu alte persoane acasă și la locul de muncă.

Se poate retrage  și nu va mai dori să vorbească cu ceilalți sau să fie atentă când ceilalți le vorbesc. În plus, s-ar putea să renunțe la hobby-uri, sporturi sau activități cu alte persoane.

10. Schimbări de personalitate sau de dispoziție

O persoană cu demență poate experimenta schimbări de dispoziție sau schimbări de personalitate. De exemplu, poate deveni irascibilă, depresivă, fricoasă sau anxioasă.

De asemenea, poate deveni mai dezinhibată sau poate acționa inadecvat.

Când să contactați un medic

O persoană care prezintă oricare dintre aceste simptome sau le observă la o persoană dragă ar trebui să discute cu un medic.

Potrivit Asociației Alzheimer, este un mit că funcționarea cognitivă se înrăutățește întotdeauna pe măsură ce o persoană îmbătrânește. În timp ce uitarea minoră poate fi o parte normală a procesului de îmbătrânire, dacă simptomele încep să afecteze viața de zi cu zi a unei persoane, acestea pot fi grave. Semnele de declin cognitiv pot semnala demența sau o altă boală pentru care medicii pot oferi sprijin.

Deși nu există încă un remediu pentru demență, tratamentul poate ajuta la încetinirea progresiei bolii și la ameliorarea simptomelor. Acest lucru poate îmbunătăți calitatea vieții unei persoane.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private