Sari la conținut

Am crezut că simptomele sunt cauzate de stresul de la examen – am avut nevoie de operație pe cord deschis

operatie
Sursa foto: Freepik

O femeie care și-a pus simptomele pe seama anxietății provocate de examene când avea 16 ani a trebuit acum să fie supusă unei intervenții chirurgicale majore pe cord deschis, după ce medicii i-au diagnosticat o afecțiune care îi pune viața în pericol. Georgia Morton, în prezent în vârstă de 27 de ani, din Doncaster, a început să se simtă amețită și să aibă palpitații când avea 16 ani și a crezut că este din cauza stresului provocat de examenele sale GCSE.

Georgia, care lucrează ca membru senior al echipajului de cabină, a fost dusă la spital și diagnosticată cu o valvă aortică bicuspidă bolnavă, iar medicul ei i-a spus recent că starea ei s-a deteriorat și că va avea nevoie de intervenție chirurgicală. Georgiei i s-a spus că va avea nevoie de o „procedură Ross”, o operație de înlocuire a valvei cardiace la Spitalul Liverpool Heart and Chest cu chirurgul cardiac consultant Ahmed Othman.

Procedura Ross

Procedura Ross, cunoscută și sub numele de procedura de autogrefă pulmonară, este o intervenție chirurgicală cardiacă complexă care înlocuiește o valvă aortică bolnavă cu o valvă pulmonară sănătoasă a pacientului. Valva pulmonară este apoi înlocuită cu o valvă pulmonară donată. Procedura este rezervată pacienților cu valve aortice nereparabile.

După două săptămâni petrecute în spital, Georgia a ajuns acasă. Ea a spus: „Suflul meu cardiac a fost detectat la naștere, dar nu a fost necesară nicio intervenție, până mai târziu în viață, când aveam aproximativ 16 ani și am început să sufăr de amețeli și palpitații ale inimii. Având în vedere că, la acea vreme, îmi luam examenele GCSE, am crezut că simptomele mele erau cauzate de stresul provocat de examenele școlare.

„Din fericire, mama m-a dus la medic, deoarece a crezut că ar putea fi ceva mai mult decât simptome legate de stres. Până în ziua de azi îi sunt extrem de recunoscătoare pentru că mi-a făcut o programare, deoarece acela a fost începutul călătoriei mele cu o afecțiune cardiacă.

„În acest moment al vieții mele am mers la medici și mi-au descoperit că aveam și o valvă aortică bicuspidă. Am primit apoi controale anuale cu un medic cardiolog în orașul meu natal, Doncaster, pentru a verifica severitatea valvei mele bolnave până când am fost trimisă la Liverpool Heart and Chest Hospital în 2023.

Afecțiunea mea cardiacă devenise gravă

„Atunci am aflat că boala se deteriorase și că afecțiunea mea cardiacă devenise gravă. Acest lucru a însemnat că calitatea vieții mele s-ar schimba drastic dacă nu se intervenea – am avut nevoie de o intervenție chirurgicală pe cord deschis numită procedură Ross pentru a-mi salva viața.”

În ciuda calvarului, Georgia are o părere pozitivă despre experiența ei și este recunoscătoare pentru îngrijirea pe care a primit-o. „Operația mea a decurs incredibil de bine”, explică ea. „Am avut cea mai uimitoare echipă de chirurgi, medici, asistente medicale și asistenți medicali care au avut grijă de mine.

„În momentul în care am putut să renunț la aparatul de ventilație, să încep să respir din nou în mod normal și să-mi recapăt cunoștința, am fost întâmpinată de fețe prietenoase în unitatea de terapie intensivă a spitalului. În fiecare secundă a fiecărei zile, personalul spitalului m-a liniștit, m-a consolat și m-a sprijinit.

Am fost foarte norocoasă

„Am fost foarte norocoasă să am alături de mine și familia mea pe parcursul celor câteva săptămâni în care am rămas în spital înainte de operație și după aceea. Personalul spitalului a fost extrem de amabil și grijuliu nu numai cu mine, ci și cu familia mea.

„Voi datora pentru totdeauna viața mea spitalului și oamenilor minunați care lucrează pentru el, deoarece fără ei și fără îngrijirea extraordinară pe care am primit-o, poate că nu aș fi unde sunt astăzi. Recuperarea a decurs bine – mi-am dat seama foarte repede că cu cât mai lent, cu atât mai bine.

„De exemplu, în primele două săptămâni, încercați să urcați și să cobor scările de mai multe ori sau să faceți o scurtă plimbare afară. Acest lucru m-a ajutat cu adevărat cu obiectivele pe care să le ating în fiecare săptămână pentru a ști că sunt pe calea cea bună către recuperarea completă.

„Dar, mai ales în primele trei luni, multă odihnă, somn și menținerea sub control a tuturor medicamentelor mele, despre care pot spune, din fericire, că nu le mai iau aproape pe toate acum!”

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel