Sari la conținut

Ameliorează durerile articulare şi musculare, le calmează pe cele menstruale, dar şi de spate. Este una dintre cele mai cunoscute terapii naturale

Ameliorează durerile articulare şi musculare, le calmează pe cele menstruale, de spate, spasmele musculare etc. Este una dintre cele mai cunoscute terapii natuarale. Denumită si termoterapie, ea a fost utilizată prima oară de Hippocrate şi funcţionează prin stimularea propriei puteri a organismului de a se vindeca.

Terapia caldă implică expunerea unei părţi sau a întregului corp la o sursă de caldură, care poate fi o baie caldă, o pătură electrică, o compresă cu gel sau, de ce nu, o pungă din pânză cu sare ori chiar sticle cu apă caldă.

Cum funcţionează?

Căldură dilată vasele de sânge şi creşte aportul de oxigen și nutrienți la nivel muscular, susțînând astfel vindecarea.

Căldura are, în acelaşi timp, un efect analgezic, stimulând receptorii senzoriali de la nivelul pielii, reducând trasmisia semnalelor de durere către creier și ameliorând astfel disconfortul.

Este totodată o terapie care relaxează și detensionează țesuturile din zona afectată, ligamentele, tendoanele şi mușchii dobândind o mobilitate crescută, ceea ce induce o senzație de confort şi reduce riscul producerii unei noi accidentări. 

Terapia caldă se foloseşte pentru calmarea şi reducerea durerilor, însă nu pentru orice tip de durere.

Persoanele care se confruntă cu artrită sau alte boli inflamatorii nu li se recomandă terapia caldă. Nu este însă indicată nici persoanelor cardiace, celor care au diabet sau probleme circulatorii.

De asemenea trebuie evitată aplicarea compreselor calde pe răni deschise, infecții, țesut tumoral.

Există mai multe tipuri de terapie caldă

Vorbim de terapie caldă în funcție de profunzimea la care căldura penetrează, dar şi în funcție de severitatea durerii.

Terapia caldă superficială nu pătrunde adânc în țesut, iar permeabilitatea se păstrează la nivelul pielii până la nivelul subcutanat. Compresele fierbinți reprezintă forma cea mai uzuală de încălzire superficială.

Terapia caldă profundă pătrunde însă în profunzime, sub piele, şi ajunge până la țesutul muscular. Băile cu ultrasunete și jacuzzi sunt forme de încălzire profundă. 

În aplicarea terapiei calde trebuie însă evitată expunerea la temperaturi foarte ridicate pentru a nu produce arsuri, iar durata de expunere variază în funcție de tipul și gravitatea afecțiunii.

De asemenea, compresele fierbinţi nu se aplică direct pe piele, iar pielea nu trebuie să prezinte răni sau tăieturi.

Este bine să apelaţi însă şi la sfatul unui medic pentru a stabili care este cea mai adecvată aplicare.

 

Parcalabu Liliana

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel