sâmbătă, octombrie 1, 2022

Recuperarea post-COVID poate fi un proces complex și de lungă durată. Multe persoane raportează că simptomele persistă chiar și după vindecare și, de asemenea, un număr mare de oameni consideră că boala a declanșat o serie de alte afecțiuni. Iată ce analize medicale sunt recomandate dacă te-ai vindecat recent de Covid-19.

Monitorizarea post-COVID este un pas esențial în recuperarea corespunzătoare a organismului. Specialiștii nu au descoperit, până în acest moment, fiecare mod în care virusul poate afecta organismul. De aceea, este improtant să observi orice schimbare și să consulți un medic specialist.

Te-ar mai interesa: Legătura dintre palpitații și tiroidă. Un medic ca...

Analize medicale recomandate post-COVID

Monitorizarea post- infecție presupune o vizita la medicul de familie sau la medicul specialist de medicina interna care vor evalua pacientul si vor recomanda o serie de teste si analize. De obicei, acestea presupun analize care aduc informatii despre:

  • numarul de celule rosii si albe din sange (hemoleucograma);
  • teste de inflamatie (proteina C reactiva, VSH)’;
  • coagulograma;
  • analize care pot depista o eventuala afectare hepatica (transaminaze, gamma-GT, bilirubina) sau renala (uree, creatinina).

Pentru monitorizarea cardiaca se recomanda electrocardiograma si eventual o ecografie cardiaca.

Pe linie pulmonara monitorizarea presupune efectuarea unei radiografii sau in anumite cazuri a unei tomografii computerizate, cat si teste functionale respiratorii (spirometrie).

De obicei, in cadrul primului control se recomanda si dozarea anticorpilor anti SARS-COV-2 de tip IgM si IgG pentru a vedea daca au titru protector (s-a observat ca desi unele persoane au trecut prin boala totusi nu au dezvoltat anticorpi). S-au raportat si cazuri de reinfectari, dar foarte putine pana la acest moment.

Te-ar mai interesa: Alexandru Rafila: Un comportament responsabil al f...

Determinarea anticorpilor este de asemenea utila si pentru cei care doresc sa doneze plasma, aceasta putand fi o terapie salvatoare de vieti.

In functie de rezultatele testelor si evaluarilor initiale, medicul de familie sau de medicina interna care au examinat intai pacientul il pot indrepta spre alte specialitati cum ar fi infectioase, cardiologie, gastroenterologie, pneumologie, psihiatrie, recomandă sfatulmedicului.ro.

Te-ar mai interesa: Albă sau negră: ce varietate de sare este mai sănă...

Sfaturi pentru recuperare rapidă

Creste numarul si dificultatea activitatilor in mod gradat! Este posibil sa te simti foarte obosit pe masura ce iti revii dar incearca sa faci activitati usoare luand pauze dese. Nu te forta prea mult la inceput.

Odihneste-te! Corpul tau are nevoie de odihna ca sa continua sa se refaca, asa ca incearca sa iti formezi o rutina a somnului, cu minim 8 ore/noapte.

Antreneaza-ti mintea cu jocuri de memorie, puzzle, sudoku (in faza initiala existand posibilitatea sa experimentezi o scadere a capacitatii de memorare si de concentrare)

Te-ar mai interesa: Schimbări frecvente de dispoziție: 3 deficiențe nu...

Practica regulat activitate fizica in aer liber: mers pe jos, plimbari.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private