Sari la conținut

Analize medicale şi cel mai bun tratament pentru colonul iritabil

sursa foto: arhiva doctorul zilei
cum se manifestă boala?

Colonul, cunoscut și sub denumirea de intestin gros are o lungime de aproximativ 1,6 metri şi este poziționat în cavitatea abdominală, între stomac și rect, fiind conectat la stomac prin intermediul intestinului subțire.

Sindromul Intestinului Iritabil este o afecțiune cronică comună care afectează intestinul gros și necesită gestionare pe termen lung. Majoritatea pacienților experimentează simptome ușoare până la moderate și pot controla simptomele prin menținerea unui stil de viață sănătos.

Simptomele pot include dureri sau crampe abdominale, balonare, senzație de plin în stomac, tranzit intestinal neregulat (constipație sau diaree), mucus în scaun și senzația de evacuare incompletă.

Analize medicale de laborator

Diagnosticul se bazează în principal pe evaluarea clinică, iar analizele de sânge, investigațiile imagistice și endoscopice sunt recomandate atunci când apar semne de alarmă.

În prima vizită la specialist, se colectează informații legate de simptomele pacientului, cum ar fi modul de apariție, legătura cu defecația și schimbările de tranzit. De asemenea, se ia în considerare istoricul familial de boli gastrointestinale, inclusiv cazurile de cancere digestive în familie.

Se obține și istoricul medical personal al pacientului, inclusiv alte afecțiuni, medicație în curs, intoleranțe alimentare, tratamente anterioare cu antiinflamatoare sau antibiotice, precum și eventuale infecții digestive. Factorii de stil de viață, alimentație și nivelul de stres sunt importanți și trebuie comunicate.

În cazul în care detaliile despre simptome sunt insuficiente, se poate efectua un examen clinic general al abdomenului și, eventual, un tușeu rectal, mai ales în situațiile legate de constipație sau simptome ano-rectale.  Trebuie să mai precizăm faptul că tratamentul se aplică pe mai multe paliere. Vorbim despre tratament medicamentos, dar chiar și tratament psihologic (psihoterapie, terapie cognitiv-comportamentală, hipnoză), potrivit bzi.ro.

Următorul pas implică analizele de laborator care contribuie la diagnosticarea diferențială a sindromului de intestin iritabil față de alte afecțiuni. Aceste analize includ:

Funcția pancreasului: Amilaza și lipaza pancreatică, precum și elastaza fecală, în special în cazurile de sindrom de intestin iritabil cu diaree.

Testul pentru hemoragii oculte în fecale: Identifică eventualele pierderi de sânge în tractul gastrointestinal.

Calprotectina fecală: Un marker inflamator ce ajută la diferențierea dintre sindromul de intestin iritabil și bolile inflamatorii cronice intestinale, cum ar fi Boala Crohn sau Rectocolita ulcerohemoragică.

Markeri pentru boala celiacă / intoleranța la gluten: Incluzând anticorpii anti-transglutaminază tisulară și anti-gliadină, mai ales în cazurile de diaree.

Testul genetic pentru intoleranța la lactoză: Aceasta poate fi asociată cu simptome precum diaree, balonare și flatulență.

Radiografie abdominală simplă („pe gol”): Se poate recomanda în cazurile de suspiciune de ocluzie intestinală în cazul constipației severe.

Aceste analize și teste contribuie la obținerea unei imagini mai clare asupra afecțiunii și la excluderea altor posibile cauze pentru simptomele pacientului.

Tratamentul pentru colonul iritabil

Sindromul Colonului Iritabil (SCI), cunoscut și sub numele de sindromul intestinului iritabil (SII), este o afecțiune comună a tractului gastrointestinal care afectează funcționarea normală a colonului sau intestinului gros. Pentru această afecțiune exista schema de tratament pentru colon iritabil. Trebuie menționat faptul că dacă ești asigurat CNAS  scapi de costurile în ceea ce privește consultul de specialitate și a tratamentului aferent.

În tratamentul Sindromului Colonului Irritabil (SCI), accentul se pune pe ameliorarea disconfortului abdominal (durere, balonare) și a problemelor legate de tranzitul intestinal.

Planul terapeutic cu medicamente include:

  • Antispasticele;
  • Laxativele;
  • Antidiareicele;
  • Medicamentele antidepresive: Acestea devin din ce în ce mai frecvent utilizate în tratamentul SCI, în special în cazurile severe. Ele au rolul de a diminua semnalele nocive transmise de la intestin la creier;
  • Medicamente antiinflamatoare.

Este important de menționat că tratamentul sindromului colonului iritat nu se rezumă doar la medicamente, ci este nevoie de o alimentaţie echilibrată.  Pentru unii pacienți, anumite alimente precum lactatele, alimentele grase sau picante pot agrava simptomele. Este indicat consumul adecvat de fibre, care poate ajuta la menținerea unui tranzit intestinal regulat și la gestionarea constipației.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.