Sari la conținut

Medic: Două simptome digestive ale cancerului de colon pe care pacienții le ignoră până e prea târziu

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptome cancer de colon. Cancerul de colon este a doua cauză de deces prin cancer atât la bărbaţi cât şi femei. Deşi considerat că apare, în mod clasic, după vârsta de 50 de ani, se observă o creştere a frecvenţei apariţiei lui la persoanele tinere, devenind unul dintre cele mai frecvente 10 cancere ce apar în intervalul de vârstă 20-50 de ani.

Simptomele cancerului de colon nu sunt întotdeauna evidente şi pot fi puse pe seama altor afecţiuni necanceroase (de exemplu: hemoroizi, sindromul colonului iritabil, constipaţia cronică etc.), mai ales că în stadiile incipiente, pacienţii nu au simptome aproape deloc.

Două semne care pot anunța cancerul de colon

De aceea, de multe ori, diagnosticul este pus prea târziu, în stadii avansate, în care boala a metastazat. Prin urmare, depistarea precoce prin screening regulat după 50 de ani sau chiar mai devreme, în unele cazuri, reprezintă o investiţie importantă în sănătate.

”Întâlnesc din ce în ce mai des cancere de colon, în fiecare gardă depistez câte un cancer avansat pentru că majoritatea pacienților se prezintă la medic în stadii avansate. Rar depistez cancere precoce pentru că în fazele de început nu dă simptome evidente și oamenii tind să nu ia în seama balonarea sau constipația,” a explicat dr. gastroenterolog Adelina Popescu, în cadrul unui dintre interviurile LiveDoc.

Simptomul care îi alarmează pe majoritatea oamenilor dar care apare mai degrabă când boala e avansată, este sângerarea rectală. Însă gastroenterologul ne sfătuiește să ne prezentăm la medic dacă experimentăm durere, balonare, constipație, diaree, alternanța între constipație și diaree, scădere în greutate, anemie.

Însă, orice persoană de 50 de ani trebuie să facă o colonoscopie, chiar dacă nu are niciun simptom.

”Această investigație se face la 50 și dacă totul este în regulă, se repetă peste 10 ani. Când există factori de risc, adică polipoză familială sau alte cancere, investigațiile se fac mai devreme și cu o frecvență mai crescută”, a adăugat dr. Adelina Popescu.

Cum se tratează cancerul de colon

Tratamentul cancerului de colon variază în funcție de stadiul la care este diagnosticat, starea generală de sănătate a pacientului și alte factori individuali. Tratamentul poate implica o combinație de chirurgie, chimioterapie, radioterapie și terapii țintite. Aici sunt câteva aspecte importante ale tratamentului și ratele generale de supraviețuire pentru cancerul de colon:

  • Chirurgia: În majoritatea cazurilor, chirurgia este tratamentul principal pentru cancerul de colon. Scopul este să înlăture tumora și țesuturile afectate din colon. În unele cazuri, este posibil să fie necesară o colostomie temporară sau permanentă, în funcție de extinderea cancerului și a tratamentului chirurgical.
  • Chimioterapia: Chimioterapia poate fi administrată înainte sau după intervenția chirurgicală pentru a reduce dimensiunea tumorii sau pentru a trata eventualele celule canceroase rămase. În unele cazuri, chimioterapia poate fi utilizată și ca tratament principal pentru cancerul de colon avansat.
  • Radioterapia: Radioterapia poate fi utilizată în special pentru cancerele de colon localizate în stadii timpurii sau pentru a reduce simptomele și a controla creșterea tumorii în cazurile avansate.
  • Terapii țintite: Aceste terapii vizează anumite molecule sau proteine implicate în creșterea și răspândirea cancerului. Ele pot fi utilizate în combinație cu alte tratamente sau ca tratament de sine stătător, în funcție de caracteristicile tumorii și de stadiul bolii.

Rata de supraviețuire: Cât poți să trăiești cu cancer de colon în funcție de stadiu

Ratele de supraviețuire pentru cancerul de colon variază în funcție de stadiul la momentul diagnosticului. Aceste rate sunt de obicei exprimate pe termen de 5 ani. În general:

  • Stadiul I: Supraviețuirea pe termen de 5 ani este în jur de 90-95% sau mai mare.
  • Stadiul II: Supraviețuirea pe termen de 5 ani variază între 60-80%.
  • Stadiul III: Supraviețuirea pe termen de 5 ani este de aproximativ 40-70%, depinzând de gradul de răspândire a tumorii și de tratamentul aplicat.
  • Stadiul IV: Pentru cancerul de colon metastatic (stadiul IV), în care cancerul s-a răspândit la alte organe, supraviețuirea pe termen de 5 ani este mai scăzută, în general sub 15-20%. Cu toate acestea, noile terapii țintite și chimioterapiile avansate pot îmbunătăți semnificativ prognosticul în anumite cazuri.

Este important să rețineți că aceste cifre sunt doar estimări generale și fiecare caz este unic. Prognoza poate fi influențată de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, sănătatea generală, răspunsul la tratament și alți factori medicali. Consultați întotdeauna un medic pentru informații specifice despre diagnosticul și tratamentul dvs.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel