Sari la conținut

Anchetă. Cât costă un certificat de vaccinare fals și cum se poate obține?

Piața neagră a vaccinurilor și a certificatelor de vaccinare este în plină ascensiune în Rusia, unde vaccinarea a devenit obligatorie. Conform The Moscow Times, o dovadă falsă de vaccinare ajunge să coste și câteva sute de euro, în funcție de calitatea „serviciului”.

Potrivit unei anchete realizate de publicația The Moscow Times, Serghei, un tânăr în jur de 30 de ani din regiunea Krasnodar, care nu are de gând să se vaccineze, a apelat la această metodă.El a găsit un dealer de certificate de vaccinare false, i-a trimis datele personale prin rețeaua de mesagerie criptată Telegram și i-a transferat 15.000 de ruble (175 de euro).

După trei săptămâni, Serghei s-a logat pe site-ul oficial pus la dispoziție de autoritățile ruse, unde a găsit un certificat care atestă că a primit ambele doze de vaccin Sputnik V, fără ca el să fi făcut vreuna.

Potrivit sondaelor independente, aproximativ 60% dintre ruși nu intenționează să se vaccineze.

Serghei crede că vaccinul are efecte secundare și se teme că este „experimental”.

„Nu vreau să mor pentru că așa vrea guvernul”, a spus Serghei pentru AFP, arătând o captură de ecran, unde se vede certificatul său pe portalul guvernului.

Acest sentiment de neîncredere a condus la dezvoltarea unei piețe negre pe rețeaua Telegram și forumuri darknet, unde zeci de dealeri anunță că vând certificate false de vaccinare sau chiar înregistrări false în baza de date a guvernului.

În vreme ce unii clienți se plâng că au fost păcăliți, alții lasă review-uri pozitive. Iar cererea este în creștere.

La mijlocul lunii iunie, autoritățile locale din Moscova au decis că vaccinul este obligatoriu pentru angajații care lucrează cu publicul, după ce în șase luni doar un milion din cele 12 milioane de rezidenți ai metropolei s-au vaccinat. Ulterior, și alte regiuni ale țării au adoptat aceeași măsură.

Mai nou, clienţii cafenelelor, barurilor şi restaurantelor din Moscova trebuie să prezinte un cod QR pe telefoanele lor mobile, care arată că au fost vaccinaţi, că au trecut prin infecţie – şi au dobândit astfel imunitate – sau că au făcut recent un test COVID-19 al cărui rezultat este negativ, pentru a putea fi serviţi.

Autoritățile susțin că măsurile au efect, circa 60.000 de oameni programându-se zilnic la vaccinare, de zece ori mai  mult decât înainte.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: