Sari la conținut

Anchetă EMA: O substanţă periculoasă din analgezice poate provoca o boală letală

medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamente pentru răceală pe bază de pseudoefedrină, precum Actifed și Nurofen Rhume, au fost interzise în Franța fără prescripție medicală din cauza riscurilor asociate

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunțat că au fost verificate analgezicele care conțin metamizol, iar recomandările privind aceste medicamente vor fi împărtășite în urma investigației.

Într-un comunicat emis de Agenţia Europeană a Medicamentului se arată că „EMA a demarat o investigație în cazul medicamentelor care conțin analgezicul metamizol, pe fondul îngrijorărilor că măsurile luate pentru a minimiza riscul de agranulocitoză ar putea să nu fie suficient de eficiente.

Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) va analiza riscul de agranulocitoză și măsurile existente de minimizare a riscului pentru toate medicamentele autorizate în UE care conțin metamizol.

Sursa foto: Freepik

Comitetul va evalua impactul posibilelor cazuri de agranulocitoză asupra raportului beneficiu-risc al medicamentelor și va emite o recomandare cu privire la continuarea, modificarea, suspendarea sau anularea licențelor în întreaga UE”, relatează Hurriyet, potrivit rador.ro.

Lista medicamentelor a fost publicată

De asemenea, EMA a distribuit lista analgezicele care conțin metamizol, arătând că acestea au fost folosite în toată Europa încă din anii 1920. În comunicatul EMA se mai arată: „Medicamentele care conțin metamizol sunt înregistrate în mai multe ţări UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania. Singurul medicament care conține metamizol autorizat în Finlanda este retras.

Medicamentul este disponibil sub mai multe denumiri: Afexil, Algifen, Algifen Neo, Algi-Mabo, Algocalmin, Algopyrin, Algozone, Alindor, Alkagin, Alvotor, Analgin, Benlek, Berlosin, Buscapina Compositum, Dialginum, Dolocalma, Flamborin, Gardan, Hexalgin , Locamin, Metagelan, Metalgial, Metamistad, Metamizol, Metapyrin, Natrijev, Nodoryl, Nofebran, Nolotil, Novalgin, Novalgina, Novalgine, Novaminsulfon, Novocalmin, Panalgorin, Piafen, Piralgin, Pyralgin, Pyralgina, Quarelin, Scopolan Compositum și Tempal Spagin”.

Ce este agranulocitoza?

Agranulocitoza este o leucopenie periculoasă, o scădere a numărului de globule albe, care se poate instala brusc în organism. Agranulocitoza poate fi asimptomatică sau se poate manifesta cu febră bruscă și dureri în gât. Poate fi, de asemenea, o infecție cu progresie foarte rapidă a unui organ. Deoarece leucocitele lipsesc, micro-organismele pot intra rapid în sistemul circulator și se pot multiplica necontrolat, provocând moartea.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel