Sari la conținut

Anchetatorii sunt în stare de ȘOC! Incredibil ce au putut să găsească în casa medicului Tesloianu, acuzat că a montat aproape 240 de stimulatoare cardiace luate de la cadavre.

Unul dintre medicii care a refolosit stimulatoare cardiace de la cadavre a fost reținut, vineri noapte.

El ar fi refolosit 238 de stimulatoare cardiace. În plus, acestuia i se mai aduc acuzații de mită, dar și de complicitate la construirea ilegală a unei vile într-o arie naturală protejata.

Este vorba despre dr. Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie, Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

În cazul medicului militar de la Brașov, procurorii secției de urmărire penală vor declina dosarul la Parchetul Militar.

Mai mulți medici sunt cercetați pentru că ar fi preluat dispozitive medicale de la cadavre și le-ar fi montat unor pacienți.

Procurorii și polițiștii au descins vineri dimineață la 24 de adrese, inclusiv la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iași.

Medicii cereau între 2.000 și 3.000 de euro pentru fiecare dispozitiv luat de la morți și pus ca nou.

ȘOC: Ce au găsit anchetatorii în casa dr. Dan Tesloianu?

“În urma celor 24 de percheziții efectuate ieri, 17 februarie, de către polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Investigații Criminale, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au fost descoperiți și indisponibilizați 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3.500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri și 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace.

36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume au fost ridicate și depuse la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul de Artă”, arată anchetatorii.

UPDATE: Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au remis sâmbătă dimineaţă un comunicat de presă în care detaliază acuzaţiile aduse medicilor. Anchetatorii vorbesc despre “dispozitive extrase din cadavre” şi precizează că “producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”. De asemenea, din comunicatul parchetului rezultă că medicul ieşean Dan Tesloianu a fost cel care a iniţiat reţeaua de furnizare a dispozitivelor “second hand”.

Vezi mai jos precizările PÎCCJ:

“I.Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică având calitatea de medic la un spital din municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, prevăzută de art. 297 Cod penal cu aplic. art. 35 Cp,( 238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, prev. de art. 48 Cod penal rap la art. 24 alin. 1 lit. b din Legea 50/1991 și luare de mită prev. de art.289 din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C. penal.

Față de inculpat s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore și s-a formulat propunere de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile, care a fost înaintată spre soluționare Tribunalului București.

În situația de fapt reținută de procurori, se menționează că suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora.

Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că suspectul a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor.

Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de proveniență) și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.

O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică.

II.Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a PÎCCJ au dispus

efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cinci persoane fizice (inclusiv suspectul menționat la punctul I), având calitatea de medici la un spital din municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289 din Codul penal, precum și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de alte patru persoane fizice, având calitatea de pacienți ai unui spital din municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită, prevăzută de art. 290 din Codul penal . Față de unul dintre suspecții medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligația de a nu mai exercita profedia de medic.

În situația de fapt reținută de procurori se consemnează că cei cinci suspecți medici, cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultații de specialitate unor pacienți, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activitățile prestate. În ceea ce îi privește pe cei patru suspecți pacienți, s-a reținut că aceștia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel