Sari la conținut

ANDPDCA a finalizat Strategia naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi pentru perioada 2021-2027. Care sunt princpipalele domeniile prioritare asumate de România

persoane cu dizabilitati
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Decizie controversata pentru pacientii cu dizabilitati

ANDPDCA a finalizat Strategia naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi pentru perioada 2021-2027. Care sunt princpipalele domeniile prioritare asumate de România

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) a anunțat oficial finalizarea Strategiei naționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități pentru perioada 2021-2027.

Documentul este unul dintre principalele rezultate ale proiectului „Consolidarea mecanismului de coordonare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, realizat cu asistență tehnică din partea Băncii Mondiale.

ANDPDCA a finalizat Strategia naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi pentru perioada 2021-2027

Conferința de închidere a avut loc marți, 23 noiembrie, acesta fiind primul proiect major finalizat de către ANDPDCA în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități. Obiectivul general al proiectului este acela de a face funcțional „mecanismul de coordonare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, ratificată de România prin Legea nr. 221/2010, cu modificările și completările ulterioare.

„Este un moment de referință pentru țara noastră. Prin elaborarea acestei Strategii, România confirmă eforturile depuse în vedere a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Sperăm că odată ce această Strategie va fi adoptată prin Hotărâre de Guvern, respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități să devină o certitudine, iar politicile viitoare să fie centrate pe nevoile persoanelor cu dizabilități.

Această strategie setează direcția pentru tot ceea ce se va întâmpla în viitor în domeniul protejării drepturilor acestor persoane, fiind o condiție favorizantă, iar prevederile din document vor fi folosite drept argumente pentru viitoare proiecte naționale și europene”, a explicat doamna Florica Cherecheș, președinte ANDPDCA.

Implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, obiectiv cheie pentru ANDPDCA Proiectul „Consolidarea mecanismului de coordonare a implementării Convenției
ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități” s-a desfășurat în perioada 25.01.2019 – 25.11.2021 și a beneficiat de o finanțare totală în valoare de 9.689.034,43
lei, dintre care 8.137.225,38 lei cofinanțare din partea Uniunii Europene.

Care sunt princpipalele domeniile prioritare asumate de România

În tot acest proces, ANDPDCA a beneficiat de expertiza suplimentară a echipei Băncii Mondiale, care a contribuit la realizarea unor lucrări de mare deschidere și profunzime. Domeniile prioritare asumate de România prin intermediul acestei Strategii sunt următoarele:

  • Accesibilitate și mobilitate;
  • Protecția efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilități;
  • Ocupare;
  • Protecție socială inclusiv abilitare/reabilitare;
  • Viață independentă și integrare în comunitate, inclusiv accesul la servicii publice;
  • Educație;
  • Sănătate;
  • Participare politică și publică.

Principalele rezultate ale proiectului sunt următoarele:

  • Elaborarea Strategiei naționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități pentru perioada 2021-2027;
  • Dezvoltarea unui mecanism funcțional de monitorizare a implementării Strategiei 2021-2027 prin obținerea de dovezi privind modul în care drepturile persoanelor cu dizabilități sunt respectate;
  • Instruirea personalului din autorităţile publice centrale în utilizarea instrumentelor de lucru şi standardelor realizate în cadrul proiectului, pentru asigurarea exercitării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități a fost realizată în baza informațiilor colectate în „Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități în România”, fiind primul astfel de studiu la nivel național.

Strategia, realizată cu sprijinul Băncii Mondiale Măsurile propuse în Strategie, în cadrul domeniilor prioritare, răspund problemelor identificate prin sondaje, întâlniri sau consultări cu persoanele cu dizabilități.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel