Sari la conținut

Andrei Baciu explică de ce unele persoane nu dobândesc anticorpi și se infectează cu covid-19 chiar și după vaccinare. Este necesară a treia doză de vaccin?

andrei baciu

Încă de la începutul pandemiei de SARS-CoV-2 se vorbește despre obținerea imunității în masă pentru a putea să punem capăt acestei perioade nefaste. În sprijinul luptei împotriva covid-19, s-a apelat la campania de vaccinare. Cu toate acestea, există persoane care deși s-au vaccinat, nu au dobândit anticorpi și s-au infectat cu covid-19.

Medicul Andrei Baciu, actual secretar de stat în Ministerul Sănătății, ne explică acest fenomen,

„Ştiam de la început că vaccinurile au eficacitate mare, peste 90%-95%, însă există un procent din populaţie care nu ajunge să se bucure de imunitatea dată după vaccinare.

La fel, există persoane care odată ce au trecut prin boală, ne-am fi aşteptat să dezvolte un răspuns imunitar care să le ofere protecţie pentru o eventuală reîntâlnire cu virusul, însă acest lucru nu se întâmplă”, a spus vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, dr. Andrei Baciu, la Sfat de Sănătate.

Medicul Andrei Baciu spune că în aceste cazuri este vorba despre o constelaţie genetică imunologică şi care nu a fost clarificată încă.

În unele situaţii, sunt invocate şi boli precum obezitate, însă aceste cazuri sunt foarte rare.

„Deci există o oarecare constelaţie genetică imunologică încă neelucidată deplin care face să existe astfel de cazuri. Dar procentul acesta este foarte foarte mic. Ţine de diversitatea biologică a noastră, a tuturor.

Vaccinarea în masă, benefică pentru cei care nu dezvoltă anticorpi

Dar dacă cu toţii ne vaccinăm, practic îi protejăm şi pe cei care nu pot să dezvolte imunitate nici după trecerea prin boală, şi nici după vaccinare.

Principalul avantaj al vaccinului este că ne protejează pentru a nu dezvolta o formă periculoasă de boală”, a clarificat vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, medicul Andrei Baciu.

Se vorbeşte, în ultima vreme, tot mai multe despre necesitatea unei a treia doze de vaccin anti-COVID, însă, în realitate, nu se ştie dacă este necesar acest lucru.

„Sunt două ipoteze de lucru, cele mai probabile, pentru o eventuală a treia doză de vaccin. Vorbim de persistenţa imunităţii generate de vaccinarea cu cele două doze.

Avem câteva date pentru vaccinul produs de Pzifer/Biontech şi Moderna, avem datele de eficacitate la şase luni care ne spun că aceste vaccinuri sunt eficace într-o proporţie de peste 90%.

Când am putea avea nevoie de a treia doză de vaccin?

Nu a trecut suficient de mult timp, ca să putem spune că vaccinurile sunt eficiente mai mult timp, însă pe măsură ce timpul trece de la primele persoane vaccinate şi imunizate, o să putem să venim cu date”, a explicat vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, dr. Andrei Baciu

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: