Sari la conținut

Anemia pernicioasă: cauze și simptome când organismul nu reușește să absoarbă vitamina B12

ce este anemia
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
Simptome anemia

Anemia pernicioasă este o afecțiune hematologică care se manifestă prin scăderea globulelor roșii ca urmare a unei cantități insuficiente dintr-o substanţă numită factor intrinsec. Este o afecțiune rară, care deși în trecut era foarte greu chiar imposibil de tratat, astăzi boala este relativ ușor de tratat cu injecții de B12 sau cu suplimente. Atenție! Netratată însă boală poate să aibă complicații grave.

Practic, anemia pernicioasă este o formă de anemie megaloblastică care se întâmplă atunci când corpul persoanei nu este capabil să absoarbă vitamina B12 din tractul gastro-intestinal. Cu alte cuvinte, anemia pernicioasă implică o scădere a numărului de celule roșii din sânge datorită lipsei de absorbție a vitaminei B12, un nutrient necesar pentru dezvoltarea acestor celule. Afecțiunea este cunoscută și sub numele de anemia lui Biermer, anemia lui Addison sau anemia Addison-Biermer.

Persoanele cu anemie pernicioasă nu pot să absoarbă vitamina B12 din alimente din cauza lipsei de „factor intrinsec”, o proteină specifică care se face în stomac. Există, de asemenea, unele condiții și factori suplimentari care pot cauza o deficiență a vitaminei B12, de exemplu urmarea unei diete stricte, administrarea unor medicamente, unele infecții și intervenții chirurgicale. Și cei care au o dietă vegetariană strictă, dar și persoanele în vârstă și alcoolicii pot prezenta anemie pernicioasă.

Principalele simptome 

  • slăbiciune
  • dureri de cap și în piept
  • pierderea în greutate
  • mersul instabil
  • dificultăți cognitive și de memorare
  • neuropatia periferică – amorțeala brațelor și a picioarelor
  • stări de greață și de vărsături
  • constipație

Lipsa vitaminei B12 poate duce la afectarea nervilor astfel poate să apară senzația de amorțeală la nivelul mâinilor și ale picioarelor, pierderea reflexelor, pierderea echilibrului. Pot apărea probleme neurologice, cum ar fi depresia, confuzia, pierderea memoriei sau demența. Un deficit de vitamina B12 poate duce la simptome care implică și tractul digestiv al persoanei. Aceste simptome includ arsuri la stomac, greață și vărsături, diaree, constipație, gaz, balonare, scădere în greutate și pierderea apetitului.

Cauzele anemiei pernicioase

Persoanele cu anemie prezintă valori scăzute ale globulelor roșii (RBC) normale. Vitamina B-12 joacă un rol în crearea de RBC-uri, astfel încât organismul necesită un aport adecvat de vitamina B-12. Vitamina B-12 se găsește în: carne, crustacee, ouă, lactate, nuci, orez. Organismul uman are nevoie de un tip de proteine ​​numite factor intrinsec pentru a absorbi vitamina B12. Factorul intinsec este o proteină produsă de celulele din stomac.

După ce o persoană consumă vitamina B12, acesta se deplasează în stomac, unde se leagă de factorul intrinsec. Cele două sunt apoi absorbite în ultima parte a intestinului tău subțire. Altfel spus, principala cauză a anemiei pernicioase este lipsa factorului intrinsec. În majoritatea cazurilor de anemie pernicioasă, sistemul imunitar al organismului atacă și distruge celulele care produc factorul intrinsec în stomac.

Alte cauze pot fi: o intervenție chirurgicală care presupune extirparea unei porțiuni din stomac sau din intestinul subțire, o boală digestivă așa cum este boala Crohn sau o infecție bacteriană intestinală.

Persoanele cu risc nu sunt numai cei care au o dietă vegeatriană sau cei în vârstă ci și pacienții care au diabet zaharat de tip 1, cei care au probleme cu tiroida, boala Addison, boala Graves, amenoree secundară, boala Crohn.

Tratamentul include injecții cu vitamina B12 care se vor face fie zilnic, fie săptămânal până ce nivelul de vitamina B12 revine la normal. Este posibil ca în primele săptămâni medicul să limiteze activitate fizică. Ulterior, se poate trece pe suplimentarea vitaminei B12 cu pastile în locul injecțiilor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel