Sari la conținut

Deficit de vitamina B12: Cât de reci îți sunt mâinile și picioarele?

DEFICIENȚA DE B12 este periculoasa deoarece pune nervii in pericolul unei leziuni nervoase ireversibile. Dar recunoașterea semnelor de avertizare poate ajuta la prevenirea unor astfel de rezultate asupra sănătății. Un semn mai puțin cunoscut al deficienței de vitamina B12 poate include mâinile și picioarele reci.

Deficiența de vitamina B12 este predominantă în rândul grupelor de vârstă mai înaintată, dar popularitatea tot mai mare a veganismului ar putea contribui la această problemă. Grupurile cu risc sunt sfătuite să completeze nivelurile cu suplimente și alimente fortificate. Dar, deoarece semnele de avertizare sunt greu de detectat, multe cazuri sunt ratate. Un semn că numărul de celule roșii din sânge este în scădere ar putea apărea în temperatura mâinilor și picioarelor tale.

Oboseala persistentă, limba roșie și tulburarea vederii sunt printre cele mai comune simptome ale unei deficiențe în B12.

Cu toate acestea, pe măsură ce numărul de celule roșii din sânge scade și mai mult, pacienții pot descoperi o schimbare a temperaturii corpului lor.

Acest lucru se datorează faptului că rolul celulelor roșii din sânge este de a transporta oxigenul în corp.

WebMD scrie: „Fără suficientă vitamina B12, este posibil să nu aveți suficiente celule roșii din sânge pentru a transporta oxigenul în corp.

Asta te poate face să resimți stări de frig, mai ales în mâini și picioare.”

Cu cât numărul de celule roșii din sânge este lăsat mai mult într-un interval suboptim, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta anemie.

Trebuie remarcat faptul că mâinile și picioarele reci rezultă de obicei din circulația deficitară, o complicație asociată cu nenumărate afecțiuni medicale.

Diabetul și obezitatea, de exemplu, determină scăderea fluxului de sânge către extremități.

Dar atunci când extremitățile reci rezultă din niveluri scăzute de B12, pacienții pot prezenta, de asemenea, furnicături sau ace în mâini și picioare.

Uneori, senzații ciudate, precum cele de amorțeală sau slăbiciune pot afecta aceste părți ale corpului.

Dar, deoarece aceste simptome sunt adesea eliminate ca fiind inofensive, mulți pacienți dezvoltă leziuni ale nervilor.

Leziunile nervoase rezultă dintr-un deficit în producția de mielină, substanța care se formează în jurul nervilor din creier și măduva spinării.

Rolul tecii este de a permite transmiterea eficientă a impulsului electric de-a lungul celulelor nervoase.

În timp, acest lucru poate duce la probleme cu mișcarea, deoarece amorțeala la nivelul extremităților poate face dificil mersul unei persoane fără sprijin.

Leziunile nervoase pot duce, de asemenea, la slăbiciune musculară și reflexe diminuate.

În cazurile severe, aceste complicații pot deveni permanente sau se pot agrava progresiv cu timpul.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel