Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre boala Crohn. Tipuri, dietă, tratamente

aciditete gastrica
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
noi substanțe care pot trata aciditatea gastrică

Boala Crohn este o afecțiune cronică sau pe termen lung care provoacă inflamația tractului digestiv. Boala Crohn poate fi dureroasă, debilitantă și uneori poate pune viața în pericol.

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie mediată autoimun, care poate afecta orice porțiune a tractului gastrointestinal (GI), de la gură la anus.

Boala implică, în primul rând, sistemul intestinal, dar are și o varietate de manifestări extraintestinale și poate afecta pielea, articulațiile, oasele, ochii, rinichii și ficatul.

Simptomele bolii Crohn pot fi neplăcute. Acestea includ ulcere intestinale, disconfort și durere.

Deși, boala Crohn debuta, de obicei, în copilărie sau la vârsta adultă timpurie, ea poate apărea la orice vârstă.

Simptome

Simptomele bolii Crohn variază în funcție de ce parte a intestinului afectează afecțiunea. Acestea includ adesea:

  • Durere: Nivelul durerii variază între indivizi și depinde de locul în care se află inflamația în intestin. Cel mai frecvent, o persoană va suferi dureri în partea dreaptă jos a abdomenului;
  • Ulcere la nivelul intestinului: acestea sunt eziuni din intestin care pot sângera. Dacă se întâmplă acest lucru, o persoană poate observa sânge în scaun;
  • Ulcere la nivelul gurii: acestea sunt un simptom comun;
  • Diaree: Aceasta poate varia de la ușoară la severă. Uneori, pot exista mucus, sânge sau puroi. O persoană poate simți nevoia de a face o mișcare intestinală, dar constată că nu iese nimic;
  • Oboseală: persoanele cu boala Crohn se simt adesea foarte obosite. Febra este posibilă și în timpul oboselii.;
  • Apetit modificat: uneori, o persoană poate observa pierderea poftei de mâncare;
  • Pierderea în greutate: Aceasta poate rezulta din pierderea poftei de mâncare;
  • Anemie: pierderea de sânge poate duce la anemie;
  • Sângerări rectale și fisuri anale: Pielea anusului se fisurează, ducând la durere și sângerare.

Alte simptome posibile ale apariției bolii Crohn includ:

  • artrită,
  • uveită,
  • erupții cutanate și inflamații,
  • inflamația ficatului sau a căilor biliare,
  • creșterea sau dezvoltarea sexuală întârziată la copii

Colita ulcerativă vs. boala Crohn

Chiar dacă boala Crohn și colita ulcerativă sunt ambele boli inflamatorii intestinale (IBD), acestea sunt două afecțiuni diferite.

Boala Crohn poate afecta orice parte a tractului digestiv, inclusiv esofagul, stomacul, intestinul subțire și intestinul gros, cunoscut și sub numele de colon. Pe de altă parte, colita ulcerativă se dezvoltă exclusiv în colon.

Un alt factor major de diferențiere este profunzimea inflamației care afectează pereții intestinali. În boala Crohn, este transmurală, adică este o inflamație cu grosime completă care implică toate straturile peretelui intestinal. În schimb, colita ulcerativă implică, în primul rând, stratul superior, cunoscut sub numele de strat mucosal.

Mai mult, în boala Crohn, intestinele unei persoane pot avea secțiuni sănătoase între părțile bolnave. Cu toate acestea, în colita ulcerativă, leziunile apar în mod continuu.

Durerea în boala Crohn poate fi diferită de cea tipică altor boli gastrice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS). Deși, similare, boala Crohn și IBS diferă în anumite moduri. O persoană cu IBS poate avea diaree, dureri abdominale și constipație. În schimb, o persoană cu IBS nu va prezenta semne de inflamație ale colonului.

Tipuri

  1. Există cinci tipuri de boală Crohn și fiecare afectează o parte diferită a tractului gastro-intestinal:
  2. Ileocolita: acesta este cel mai frecvent tip de boală Crohn. Afectează intestinul subțire și gros. Simptomele includ diaree, scădere inexplicabilă în greutate și durere la nivelul abdomenului inferior și mijlociu;
  3. Ileita: Această formă a bolii afectează numai intestinul subțire. Simptomele sunt aceleași ca în ileocolită, dar o persoană cu un caz sever ar putea dezvolta fistule sau un abces inflamator;
  4. Boala Crohn gastroduodenală: aceasta afectează stomacul și începutul intestinului subțire. Simptomele pot include greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare și pierderea inexplicabilă în greutate.
  5. Jejunoileita: Aceasta provoacă zone de inflamație în porțiunea superioară a intestinului subțire, numită jejun. Simptomele includ crampe abdominale după mese, diaree și, în cazuri severe, fistule;
  6. Colita Crohn: aceasta afectează doar colonul. Simptomele pot include diaree, sângerări rectale, boli în jurul anusului, cum ar fi ulcere, fistule și abcese, dureri articulare și leziuni ale pielii.

Dieta în boala Crohn

Copiii cu boala Crohn ar putea avea nevoie de alimente lichide bogate în calorii, mai ales dacă afecțiunea le afectează creșterea.

Mulți oameni cu boala Crohn spun că următoarele alimente pot agrava diareea și crampele:

  • cereale,
  • lactate,
  • mancaruri picante,
  • alcool.

Unii oameni nu au chef să mănânce. În cazurile severe, este posibil să fie nevoie să se hrănească intravenos pentru o perioadă scurtă de timp. O dietă specifică bolii Crohn vă poate ajuta.

Tratament

Tratamentul pentru boala Crohn poate implica medicamente, intervenții chirurgicale și suplimente nutritive. Scopul este de a controla inflamația, de a rezolva problemele nutriționale și de a ameliora simptomele.

Nu există un tratament curabil pentru boala Crohn, dar unele tratamente pot ajuta prin reducerea numărului de recidive.

Tratamentul bolii Crohn va depinde de:

  • unde apare inflamația,
  • severitatea bolii,
  • complicații,
  • răspunsul unei persoane la tratamentul anterior pentru simptome recurente.

Unele persoane pot avea perioade lungi, chiar și ani, fără simptome. Experții se referă la aceasta ca remisie. Cu toate acestea, vor exista de obicei recurențe.

Deoarece perioadele de remisie variază foarte mult, poate fi greu de știut cât de eficient a fost tratamentul. Este imposibil să se prevadă cât de lungă va fi o perioadă de remisie.

Medicamente pentru boala Crohn

Există o varietate de medicamente pentru boala Crohn, inclusiv:

  • Medicamente antiinflamatoare: Medicul va începe, cel mai probabil, cu mesalamină, care ajută la controlul inflamației;
  • Steroizi: Acestea pot include steroizi orali, cum ar fi prednison și Entocort, sau steroizi intravenoși, cum ar fi SoluMedrol;
  • Antibiotice: acest tip de medicament poate fi util în apariția bolii Crohn dacă o persoană are un abces sau fistulă;
  • Medicamente antidiareice și înlocuiri de lichide: Când inflamația dispare, diareea devine de obicei mai puțin severă. Cu toate acestea, uneori, o persoană poate avea în continuare nevoie de ceva pentru a aborda diareea și durerile abdominale.

Terapia biologică

Terapia biologică reprezintă un tip de medicamente pe care oamenii de știință le-au dezvoltat dintr-un organism viu. Acestea reduc răspunsul imun al organismului, vizând proteinele care duc la inflamație. Se pare că ajută persoanele cu boala Crohn.

Mai jos sunt câteva exemple ale acestui tip de medicamente:

  • agenți de factor de necroză antitumorală, cum ar fi infliximab (Remicade), adalimumab (Humira) și certolizumab pegol (Cimzia);
  • antagoniști ai receptorilor integrinei, cum ar fi vedolizumab (Entyvio);
  • terapie anti-interleukină-12 și interleukină-23, care poate include ustekinumab (Stelara);
  • anti-Janus kinaza 1, cum ar fi tofacitinib (Xeljanz).

Exemple de substanțe biologice pentru boala Crohn includ:

  • infliximab (Remicade),
  • adalimumab (Humira),
  • certolizumab pegol (Cimzia).

Tratamentele biologice pot produce efecte secundare, inclusiv vărsături, greață și o rezistență mai slabă la infecții.

Unele studii sugerează că utilizarea substanțelor biologice poate reduce probabilitatea ca o persoană să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală abdominală în decurs de 10 ani până la 30%. Înainte de introducerea substanțelor biologice, cercetătorii stabileau această cifră la 40-55%.

Terapiile biologice par, de asemenea, să reducă riscul de efecte adverse care pot apărea atunci când o persoană folosește corticosteroizi.

Există diferite tipuri de medicamente biologice și fiecare persoană va reacționa diferit la acestea. Medicul va recomanda o opțiune adecvată. El poate sugera, de asemenea, să încercați o alternativă sau o combinație de medicamente dacă prima se dovedește ineficientă.

Interventie chirurgicala

Majoritatea persoanelor cu diagnostic de boală Crohn pot necesita intervenții chirurgicale la un moment dat. O procedură chirurgicală poate ameliora simptomele care nu au răspuns la medicație. De asemenea, poate ajuta la soluționarea complicațiilor, cum ar fi un abces, perforație, sângerare sau blocaj.

Îndepărtarea unei părți a intestinului poate ajuta, dar nu vindecă boala Crohn. Inflamația revine adesea în zona de lângă locul în care a fost partea îndepărtată a intestinului. În unele cazuri, o persoană poate avea nevoie de mai multe intervenții chirurgicale în timpul vieții.

Uneori, o persoană va avea nevoie de o colectomie, în care un chirurg îndepărtează întregul colon. Se face o mică deschidere în partea din față a peretelui abdominal și se aduce vârful ileonului la suprafața pielii pentru a forma o deschidere numită stomă, prin care fecalele ies din corp. O pungă colectează apoi materia fecală. Medicii spun că o persoană care are stomă poate continua să ducă o viață normală și activă.

Dacă chirurgul poate îndepărta secțiunea bolnavă a intestinului și apoi conecta din nou intestinul, nu este necesară nicio stomă.

Este de remarcat faptul că intervenția chirurgicală nu este o opțiune pentru toată lumea și că boala va reapărea după operație.

Majoritatea persoanelor cu boala Crohn pot trăi o viață normală și activă, pot ocupa locuri de muncă, pot crește familii și pot funcționa cu succes.

Tratament naturist

Nu există un tratament curativ cunoscut pentru boala Crohn. Pacienții își pot gestiona simptomele folosind tratamente naturiste care sunt complementare medicamentelor eliberate pe bază de rețetă.

Unele opțiuni de tratamente naturiste care pot ajuta la ameliorarea simptomelor bolii Crohn includ:

  • Dieta: în timpul unei erupții, o persoană trebuie să evite alimentele bogate în fibre, lactatele, zahărul, alimentele bogate în grăsimi și alimentele picante. Între apariții, este indicat să beți mai multă apă, să mâncați porții mici, să fierbeți sau să gătiți la aburi în loc să prăjiți și să țineți un jurnal alimentar pentru a urmări modul în care diferite alimente te fac să te simți;
  • Modificări comportamentale: dacă o persoană fumează, ar putea să ia în considerare renunțarea. De asemenea, poți încerca practici și tehnici de relaxare, cum ar fi meditație sau yoga. Consilierea pentru exerciții și sănătate mintală ar putea fi de asemenea de ajutor;
  • Suplimente: anumite suplimente, inclusiv curcumina, probiotice, bromelină și pelin, se pot dovedi eficiente;
  • Uleiuri esențiale: Unele uleiuri esențiale, cum ar fi de paciuli, de mentă și  de ulei de pește, pot ajuta la reducerea inflamației.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel