Sari la conținut

Angajații din domeniul sanitar, obligați să se imunizeze până la sfârșitul lunii august

În contextul pandemic actual, autoritățile încearcă să limiteze cât mai mult răspândirea coronavirusului. Varianta Delta reprezintă o amenințare la nivel mondial, în Europa aceasta fiind deja dominantă. Pentru a proteja cât mai multe persoane, autoritățile au decis ca angajații din domeniul sanitar să se vaccineze până la sfârșitul lunii august.

Toţi angajaţii din domeniul sanitar ungar sunt obligaţi să se vaccineze până la sfârşitul lui august, comunică RKB, citat de Rador. Astfel, toți angajații din Ungaria, care lucrează în acest domeniu și care nu s-au vaccinat până acum, vor fi obligați să se imunizeze cât mai repede anti-COVID.

Angajații din domeniul sanitar ungar, obligați să se vaccineze

Toţi angajaţii din domeniul sanitar, care până acum nu au solicitat vaccinarea, sunt obligaţi să se vaccineze cu prima doză de vaccin anti-COVID cel mai târziu până la sfârşitul lui august.

Vineri a fost publicată ordonanţa de guvern care face obligatorie vaccinarea angajaţilor respectivi. Ordonanţa de guvern se referă la toţi angajaţii care lucrează în policlinici, spitale, la serviciul de ambulanţă sau chiar la transportul bolnavilor.

De asemenea, reglementarea se referă şi la cadrele medicale care lucrează în instituţii sociale. Potrivit justificării, vaccinarea persoanelor care lucrează în domeniul sanitar a devenit obligatorie pentru protejarea sănătăţii proprii, precum şi a pacienţilor.

În România, aproximativ 80% persoane vaccinate în sistemul medical

„Este un procent de peste 80%, dar sigur că, dacă ne uităm la diverse categorii profesionale, medici, asistenți medicali, infirmieră, brancardieri și personal auxiliar, aceste procente diferă, de la 80-90% în rândul medicilor la 60-70% în rândul asistenților medicali, 40-50% în rândul personalului auxiliar.

Sigur că aici este dificil de înțeles de ce totuși personalul medical, sanitar, auxiliar, mai ales când a văzut pacienți diagnosticați, infectaţi, i-a îngrijit, este greu de explicat de ce nu s-au vaccinat până la acest moment, în condițiile în care avem toate posibilitățile de a ne vaccina inclusiv la locul de muncă, adică în spitalul în care lucrăm sau în unitatea în care lucrăm. Eu cred că sunt în continuare persoane care, mă rog, au amânat această decizie și îmi doresc ca numărul celor care se vor vaccina în perioada următoare să fie mai mare și să crească”, a declarat Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVId în România, la Digi24.

Vor fi puşi cei care lucrează în sistemul de sănătate să-şi plătească testele dacă nu vor să se vaccineze?

„Cred că, de fapt, ce este esenţial este dacă ne vom testa periodic sau nu şi cred că aici se va ajunge, atâta timp cât există persoane care nu sunt imunizate, care nu sunt vaccinate, care nu au istoric de trecere prin boală este evident că trebuie să ne asigurăm că avem risc foarte mic să îmbolnăvim pe ceilalţi din jurul nostru, colegi şi pacienţi vulnerabili”, adaugă medicul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel